A múlt héten Tündi mákos-gubát készített, de saját készítésű gubarudakból. Nagyon tetszett az ötlet, így a hétvégén már el is készítettem. Azt hiszem, nem is kell mondjam hogy finomabb lett, mint a bolti kiflivel elkészült guba. Ezután, ha mákos gubát szeretnénk készíteni, akkor biztos, hogy ilyen gubarudakat fogok készíteni hozzá. :)
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 60 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,6 dl tej
- 4 dkg cukor
- 1 kk só
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
+ Lekenni: - 1 tojásfehérje
+ Szórni: - egész mákszemek
Elkészítés:
Én most a kenyérsütőgép dagasztó-kelesztő programjával készítettem el a tésztát. Ehhez az üstbe mértem a hozzávalókat, majd bekapcsoltam a gépet és vártam amíg elvégzi feladatát. :)
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet, sót és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. Ha már jól bedagasztottuk, akkor kis cipót formázunk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és átgyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Ezután kinyújtjuk egy kb. 1 cm vastagságú négyszögre (az ideális 30x30 cm lenne), és egy éles késsel vagy pizzavágóval kb. 3 centi széles csíkokat vágunk a tésztából (10 darab).
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudakat, kis távolságot hagyva egymás között. Én lekentem felvert tojásfehérjével és megszórtam egész mákszemekkel, de ez elhagyható. Egy újabb 10 perig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
A kész gubarudakat rácson hagyjuk kihűlni, majd akár magában is fogyaszthatjuk vagy másnap mákos gubát készítünk a rudakból. :)
A blogon fent van már a mákos-guba, itt megtalálhatod, annyi különbséggel, hogy akkor kalácsból készült.
Nagyon jó! Még ezt én sem sütöttem , kifogom próbálni, mákos kiflit szoktam csinálni!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésSzerintem is próbáld ki, még hamarább is megvan mint a kifli.
Biztosan finomabb a házi gubával a mákos guba, jól néznek ki a rudak! :) Nálunk csak sima kifliből szokott készülni, legközelebb, ha lesz időm, megsütöm hozzá a rudakat, köszi a receptet! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! :)
TörlésKipróbálhatod, nagyon gyorsan megvan, és még formázni sem kell.
Nem is tudtam hogy lehet ilyet sütni
VálaszTörlésEddig én sem tudtam. :)
TörlésKilestem én is Tündinél, de Nálad is nagyon jók lettek! Recept mentve:-)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésVárom majd a Te gubarudadat is. ;)
Nagyon örülök, hogy meghoztam a kedved/ kedveteket a gubarúd sütéséhez. Én eztán már csak így készítem a mákosgubát ;)
VálaszTörlésMi köszönjük Neked! :)
TörlésAz biztos, hogy ezentúl én is így készítem a mákos-gubát. :)