2012. november 26., hétfő
Rákóczi túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a krémhez:
- 60 dkg tehéntúró
- 2 tojássárga
- 1 cs vanília cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek búzadara
Hozzávalók a habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
+ házi baracklekvár (nálam 18 dkg)
Elkészítés:
A cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt omlós tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formázzuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
Ezután sütőpapírra helyezzük a cipót és tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 1 cm vastagságú legyen), majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsire.
A tésztát villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük. (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg!)
Amíg elősül a tésztánk, elkészítjük a krémet, amihez a túrót elkeverjük a porcukorral, tojássárgákkal és a végén a búzadarát is hozzáadjuk.
A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen rásimítjuk a túrós krémet, majd alacsonyabb hőfokon (kb. 150 fokon) tovább süssük még kb. 20-25 percig. Addig hagyjuk, amíg a túrókrém teteje megkeményedik egy kicsit.
Közben félig kemény habot verünk a fehérjékből, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, tovább verve a habot, amíg nagyon kemény lesz.
Miután kivettük a tésztát a sütőből, vékonyan megkenjük baracklekvárral a túrókrém tetejét, majd habzsákba töltjük a kemény tojáshabot és a tészta tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük száradni még kb. 10-15 percre 130 fokos sütőben.
Ezután a megsült süti rácsközeit egy kiskanállal, óvatosan baracklekvárral töltjük ki.
Meleg vízbe mártott késsel kockára vágva tálaljuk.
Címkék:
baracklekvár,
citromhéj,
habos sütemény,
lepény,
tehéntúró,
tojásfehérje,
túrós sütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszta süti.:)) Kedvencem, bármennyit képes vagyok megenni belőle. Ha lenne túróm a hűtőben, neki is állnék. Idő nem számít!:))
VálaszTörlésÉn most készítettem előre, de az tuti, hogy nem utoljára. NAGYON ízlett nekünk is, finom kis süti. :)
TörlésDe szép, és milyen finom lehet:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kati! :)
TörlésValóban nagyon finom volt. ;)
Szépek! Nekem a múltkor nem sikerült a hab, de a tieid nagyon jók, guszták.
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésAz én habom sem volt tökéletes, egy kicsit visszaesett, de nem tudom miért mert mindig így készítem. :(