2012. november 7., szerda
Múmia hot-dog Halloween-re :)
Egy kicsit elkéstem ezzel a bejegyzéssel, már egy hete kellett volna felkerüljön a blogra, de annyira zsúfolt volt az utóbbi időszak, hogy csak most sikerült a bloggal is foglalkoznom.
Igaz, mi nem ünnepeljük a Halloweent, de azért sok ötletes receptet lehet látni ilyenkor és biza nekem is tetszenek. Ezeket a hot-dog múmiákat is nagyon sok blogon láttam már, de a legtöbb helyen leveles tésztával volt elkészítve, én kelt tésztával tekertem be a virsliket. Ketchupba vagy mustárba mártogatva nagyon finom reggeli, akár vacsora is lehet. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dl joghurt
- 1,25 dl tej
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk cukor
- 1,5 tk só
- 2 dkg friss élesztő
+ 14 darab virsli
+ Lekenéshez: - 1 tojássárga + 1 ek víz
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A sóval elkavart lisztet dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis lyukat csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt és a joghurttal, olajjal együtt egy rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután egy kicsit átgyúrjuk, majd két részre vágjuk (könnyebb lesz majd dolgozni vele), és kinyújtsuk egy vékony lappá. Az így kapott tésztalapot vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra.
A vékony csíkokra vágott tésztát tekerjük a virslik köré, de vigyázzunk, hogy ne legyen szoros, csak lazán tekerjük rá.
A virsli egyik végét vonjuk be teljesen a tésztacsíkkal, majd egy kis részt hagyjunk ki a szemeknek, folytatva lefelé a virsli körbetekerését.
A tésztacsíkokat ne tekerjük közvetlenül egymás alá, és nem is kell takarják egymást, hagyjunk 1 mm-nyi részt szabadon. Ha betekertük a virslit fentről lefelé, akkor alulról felfelé is tekerjük be, de ezúttal ellenkező irányba.
Az így kapott betekert virsliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 13-15 perc alatt süssük meg.
Amikor kivettük a sütőből, egy mustárba mártott fogvájó segítségével két pöttyöt teszünk a szemeknek kihagyott részre.
Melegen, különböző mártásokkal fogyasztjuk.
Címkék:
Halloween,
hot-dog,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
sós kelt tészta,
virsli
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jó, hogy házi kelt tésztából van. Elfogom készíteni, tetszik:-)
VálaszTörlésÖrvendek, hogy tetszik! :) Várom visszajelzésed, hogy nektek hogy ízlett.
TörlésEddig csak leveles tésztával láttam, ezzel a finom kelt tésztával még finomabb lehet! :)
VálaszTörlésSzerintem is finomabb kelt tésztával, legalábbis nálunk ez a nyerő. :)
TörlésNagyon finom, elkészítettem halloweenre,de még utánra is mert annyira tetszett a páromnak hogy ez vitt munkába szendvics helyett. :)
VálaszTörlésÜdv: Szilvi
Kedves Szilvi, örülök hogy nektek is tetszettek ezek a kis múmiák. :) Köszönöm a visszajelzést!
Törlés