2012. november 19., hétfő

Pierette + Blogkóstoló 6. forduló


Újra itt van a blogkóstoló egy újabb fordulója, ezúttal a háziasszony Barbi, kinek sorsolása következtében Éva blogját, a Takarékos konyhát kaptam. Egy kicsit nehéz dolgom volt, mert nagyon sok finomságot készített már Éva, de azért próbáltam az aprósüteményekre koncentrálni, amit Karácsonyra is ellehet majd készíteni. A döntésem a Pierette sütire esett, mivel aránylag könnyű az elkészítése és igen jól is mutat, na meg most így utólag mondhatom, hogy finom is. :)
Ez a süti egy régebbi süteményes könyvből való, és egy kedves blogertársunk, Jámborné Budai Mónika, a Váncza-süti projekt keretén belül azt a célt tűzte ki, hogy az összes Váncza-sütit készítse el egy éven belül. Itt is sok sikert kívánok hozzá!
Ha több Váncza-sütit szeretnél, akkor látogass el Mónikához, ahol finomabbnál-finomabb sütit találsz. :)

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt (eredeti receptben 30 dkg)
- 1 cs sütőpor
- 18 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 cs. vanília cukor

+ 10 dkg csokoládé (nálam tejcsoki)
- 1 ek olaj

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral (30 dkg-al kezdtem) majd a vajjal elmorzsoljuk, és a többi hozzávalókkal összegyúrjuk. Nekem nem volt elég a 30 dkg liszt, így még hozzáadtam kb. 5 dekányit, amíg jól összeállt a tészta. Nagyon lágy tésztát kaptam, nem tudtam volna megformálni a golyókat, ezért betettem a hűtőszekrénybe kb. 2 órára pihenni.
Ezután már nagyon jól tudtam dolgozni vele, diónyi golyókat formáltam és sütőpapíros tepsire rakosgattam, nem túl közel egymáshoz mert sülés közben majd terülnek. Egy lisztbe mártott lapos talpú pohárral lelapítottam a golyókat (kb. 0,5 cm magas és 4,5 cm átmérőjű kör) majd egy fakanál nyelének a végével a kör közepébe kis mélyedést nyomunk és előmelegített sütőben szép sárgára sütjük.(kb. 10-12 perc)


Amire megsülnek a sütik, a kis mélyedések eltűnnek, ezért ahogy kivettem a sütőből, még melegen, újra benyomtam a közepét a fakanál nyelével.





Gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal, majd a sütik közepén levő mélyedésben csurgatjuk egy kávéskanál segítségel, majd szorosan egymásmellé rakva egy papírtölcsér segítségével a felolvasztott csokival vékonyan csíkozzuk a sütik tetejét.

Finom és omlós teasütemény, és igen mutatós süti.
Nekem ebből az adagból 46 darab lett.


11 megjegyzés:

  1. Látom Te is idejében ügyeskedtél:-)Guszta apró sütik, szemeztem vele Évánál én is. Még mindig gondolkodóba vagyok a karácsonyi felhozatalon:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam eleget tenni Barbi kérésének, mert tudom milyen zsúfolt időszak van mindenkinek Karácsony előtt. :)
      Szerintem ha még apróbbra készíteném, akkor még gusztábbak lettek volna. Következőkor majd így készítem. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól sikerült a sütid! Jó ötlet a fakanálvég mert nekem is problémám volt hogy nem eléggé nyomtam be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :)
      Akkor következőkor majd fakanálvéggel jobban fog menni.;)

      Törlés
  3. Tetszik, igazán guszta! :) Szeretjük a csokis aprósütiket, mentem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek a csokis apró-sütiket, akkor csak ajánlani tudom, mindenképpen készítsd el, nem fogtok csalódni. :)

      Törlés
  4. Óóóó de ügyes és gyors voltál! Tökéletes választás volt ez a sütike mert tényleg jó dolog a karácsonyi filmeket nézve egy tea mellett majszolgatni! Köszönöm szépen, hogy részt vettél a játékban!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Igen ez egy Váncza -süti és örülök hogy egyre többen készítjük el.
    De annak is örülnék ha említésre kerülne Éva melett az hogy ez a recept a Vánczaprojectből való.
    Köszönöm:))

    Ha szeretnéd szívesen berakom a sütit ahogyan te készítettet el a blogba a süti receptje mellé , csak a bele-egyezésed kellene hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, hogy nem említettem meg a Váncza-projektet, máris javítottam. :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a megértésedet:))
      Várlak szeretettel és én is jövök majd hozzád:))

      Törlés