2013. január 9., szerda
Diós karácsonyfa kalács
Karácsony előtt egy pár nappal láttam egy ehhez hasonló kalácsféleséget egy angol nyelvű blogon, majd gondoltam, másnap tüzetesebben megnézem a receptet és az elkészítési módját. Igen ám, de amikor megszerettem volna újra nézni, és lejegyezni a receptet, már nem kaptam meg a blogot. Viszont minden képpen megszerettem volna csinálni, mert nagyon megtetszett, így az én meglátásom szerint készítettem el, s meg kell hogy mondjam, hogy nagyon jól sikerült. :) Egy kicsit más formát öltött a kalács.... olyan karácsonyit, és finom is lett. :)
Hozzávalók a kalácshoz:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,3 dl tej
- 1 tojássárga
- 1/2 citrom reszelt héja
- 7 dkg cukor
- csipetnyi só
- 4 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
0,5 dl tejet meglangyosítunk, majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojássárgát és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a darált diót elkavarjuk a cukrokkal, majd leforrázzuk a felforrósított tejjel. Jól összekavarjuk és hűlni hagyjuk.
Amikor a tészta duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a diós töltelékkel és feltekerjük mint a bejglit.
16 darab szeletet vágunk belőle, kb. 2,5 centis vastagságúak lesznek.
Sütőpapírral bélelt gáztepsire rakosgatjuk a képen látható módon.
20 percig pihentetjük, majd lekenjük a felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Hűlés után, de akár már langyosan is, enyhén megszórjuk porcukorral. Esetleg tetszés szerint lehet díszíteni, színes cukrokkal, aszalt gyümölcsökkel, raháttal. :)
Címkék:
dió,
édes kelt tészta,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon otletes,es nagyon jol nezki,biztos nagyon finom..
VálaszTörlésKöszönöm! :) Biza, hogy finom volt, különösen a dió miatt, köszönjük. ;)
TörlésNagyon mutatós! Szeretem az ilyen különleges, mégis egyszerű formákat. A tésztája majdnem olyan, mint a darázsfészeké, csak látom nem locsolgattad vaníliás tejjel, hanem tojással kented le. Nagyon jó! :-)
VálaszTörlésIgen, pont úgy készült mint a darázsfészek, csak a locsolás maradt el. Gondolkodtam is, hogy locsoljam-e egy kis vaníliás tejjel, vagy kenjem-e le egy kis baracklekvárral, de aztán így egyszerűen maradt. Nem volt panasz rá, gyorsan elfogyott. :)
TörlésImádom az ilyen különlegesre megformázott kalácsokat!
VálaszTörlésKifejezte az ünnep szimbólumát és biztos nagyon finom volt!
Nekem is maga a forma tetszett meg nagyon, és az íze is nagyon finom volt. :)
TörlésNagyon tetszik!!!! Én mákkal töltve láttam, ki is írtam a receptet, de végül nem készítettem el, mert túl sok minden készült az ünnepi asztalra.
VálaszTörlésÓ, nagyon aranyos... és finom!!!
VálaszTörlés