2013. január 16., szerda

Diós-vaníliás rakott kalács

 
Sokféle kalácsot süttem az idén Karácsonyra, és biza nem tudtuk mind megenni, maradt egy kis maradék. Gondolom ezzel nem csak mi voltunk így, szokásunk többet készíteni, mint amit el is tudunk fogyasztani. :)
Mivel nem szeretek semmit sem kidobni, ha egy kicsit meg is szikkad a kalács sok féle képpen lehet még hasznosítani. Most egy nagyon egyszerű, és finom rakott kalácsot hoztam. :)

Hozzávalók:

- 1 darab szikkadt fűszeres-naracsos kalács
- 2,5 dl tej
- 1 cs vanília cukor

- 1 csomag főzhető vaníliás puding
- 6 dl tej
- 4 ek cukor

- 15 dkg darált dió
- 2 ek cukor
- 1 cs vanília cukor

- vaj

Elkészítés:

A kalácsot felszeleteljük.
A 2,5 dl tejbe elkavarjuk a vaníliacukrot.

A darált diót elvegyítjük a cukrokkal. (Ha nem túl édes, akkor még lehet hozzá adni cukrot.)

A pudingport és cukrot elkavarjuk, majd a tejjel megfőzzük.(Azért használtam 6 dl tejet, hogy egy kicsit folyósabb legyen a megszokott pudingnál.)

Egy hőálló edényt kikenünk egy kevés vajjal.

A kalácsszeleteket, egyenként, belemártjuk a cukros tejbe, és kirakjuk az edény alját. Nem kell sokat hagyni a tejbe, épp csak hogy belemártjuk és máris kivesszük.
Ha megvan egy réteg kalács, rákenünk egy réteg vaníliás pudingot, majd megszórjuk a cukros dió egy részével.
Erre majd jön egy újabb tejbe mártott kalács réteg, vaníliás puding, cukros dió, és addig folytatjuk amíg elfogy a kalácsunk, arra figyelve, hogy cukros dió legyen a tetején. Nekem 3 réteg lett.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Langyosan a legfinomabb, jó szaftos, omlós, igaz elég nehézkesen lehet vágni, de ez nem akadályozta meg, hogy hamar elfogyjon.
Épp csak hogy sikerült egy képet készítsek az utolsó darabkáról. :)


2 megjegyzés:

  1. Hát ez valóban nagyon finom volt,ajánlom mindenkinek,akinek marad meg kalácsa'

    VálaszTörlés
  2. Az idén nekünk is maradt elég sok kalács, kétféle módon hasznosítottam, az egyik hasonló a tiedhez. Nagyon finomak így új formában a kalácsok:-)

    VálaszTörlés