2013. január 11., péntek
Fűszeres-narancsos kalács
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 50 dkg liszt
- 1,5 ek mézeskalácsfűszer keverék
- 2,5 dkg friss élesztő
- 12 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 1,2 dl frissen facsart narancslé
- 0,7 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 1 cs vanília cukor
- csipetnyi só
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és a tojássárgákat beleütjük, ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és négy egyforma részre osztjuk. Mindegyiket külön-külön kb. 25 cm hosszú rudacskává sodorjuk, majd kettőt-kettőt összefonunk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük.
Letakarva újra duplájára kelesztjük.
Felvert tojásfehérjével lekenjünk a kalácsokat, majd előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon finom fűszeres kalácsot sütöttél.:) Szép lyukacsos:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Tücsi! :)
TörlésNagyon hasonlít a fotón a kenyérhez. Biztosan finomak ezzel az ízesítéssel! Szépek!
VálaszTörlésIgen, tömöttebb mint ahogy mi megvagyunk szokva a kalácsokkal, de azért finom volt. :)
TörlésIsteni illata lehet, igazi karácsonyi hangulat:) Holnap én is kalácsot sütök:) Szép hétvégét:)
VálaszTörlésIgen, az egész házban érződött az illata amíg sült. :)
TörlésKíváncsian várom, hogy ez alkalommal milyen finom kalácsot süttél. :)
Remélem szép volt a hétvégéd!