A neten nézelődve rábukkantam erre a kalácsra , aztán eszembe jutott, hogy Aledánál is láttam még tavaly, és most már nem is gondolkodtam sokat, elkészítettem. :)
Kívül ropogós, belül finom omlós, a dió még fokozza egy kicsit, nagyon finom kalács. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk rumeszencia
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg apróra vágott dió
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk és meleg helyre tesszük.
A lisztet deszkára szitáljuk, közepébe fészket készítünk és beleütjük a tojásokat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és pihentetjük 10 percet.
Ez idő alatt a vajat kikavarjuk a cukorral és elkészítjük a karamellt.
Egy 24 cm-es kerek edénybe beletesszük a cukrot és karamellizáljuk, majd bevonjuk vele az edény oldalát is.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 35x55 cm téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a cukros vajjal, rászórjuk a diót és szorosan feltekerjük, akárcsak a bejglit.
Az így kapott rudat 7 egyforma tekercsre vágjuk, majd a karamelles lábasba helyezzük őket. Letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk.
Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.
Sütés után azonnal tányérra borítjuk, különben a karamell megkeményedik.
Vigyázzunk amikor borítjuk ki, nehogy megégessük a kezünket, elégé tud fájni. (Tapasztalatból mondom, én egy kicsit megégettem magam a karamellel.)
Hát ez isteni finom!!! Receptet vittem!:) Szép napot kívánok!
VálaszTörlésVigyed csak, és készítsed, nem fogod megbánni, igazán finom kalács. :)
TörlésNeked is kellemes napot! :)
Ez valami nagyon finom lehet! Guszta!
VálaszTörlésAz egyik legfinomabb kalács amit valaha ettem, főleg a karamell rétegnek köszönhetően. :)
TörlésNagyon jol nez ki,es mutatos,biztos nagyon fincsi!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésIgen, nagyon finom. :)
Nagyon guszta, nekem is jöhetne belőle egy kevéske...:)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésMajd a következőből küldök, mert ebből már nincs. :P
Mestere vagy a kelt tésztáknak, nagyon szép lett ez a kalácsod is! :) Meg persze biztosan nagyon finom is! :)
VálaszTörlésÓ, nagyon szépen köszönöm Hankka, kedves tőled.:) Habár szerintem még nagyon messze állok a tökéletességtől, minden alkalommal szívesen készítem a kelt tésztát, és örömmel tölt el ha Nektek is teszik. :)
TörlésEz valami hihetetlenül jól néz ki,gondolom mennyei az ize is.Gratulálok
VálaszTörlésKöszönöm Andi. :)
TörlésAki szereti a karamellát, annak EZ tökéletes a kalács, nagyon finom. :)
Kicsit késő van már, de ezt most ki fogom próbálni, annyira megtetszett !! :)
VálaszTörlésKedves Mary, üdvözöllek nálam. :)
TörlésRemélem sikerült, és ízlett is a kalács. :)
Még aznap ki is próbáltam! Kicsit türelmetlenül, de sikerült kivárnom a kelesztési időt, és nagyon megérte !!! Isteni lett !! Annyira finom, pihe-puha tésztája volt, hogy azt szavakban leírni nem lehet ! Sajnos nem lettek jók a fotók, amik róla készültek, de hamarosan ismétlésre kerül sor, ebben biztos vagyok ! Akkor majd posztolom én is ! :) Köszönöm a receptet !!
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy elkészítetted. :)
TörlésÖrvendek, hogy jól sikerült és hogy ízlett a családnak. :)
Várom majd a bejegyzésed is.
szia:)
VálaszTörléslátom régen szóltak hozzá ehhez a recepthez. Ráakadtam, azonnal elkészítettem. Fantasztikusan finom! Köszönöm:) Szép hétvégét! G
Kedves Névtelen(G), köszönöm visszajelzésed! :) Örvendek, hogy elkészítetted és hogy nektek is ízlett! Kellemes hétvégét Neked is!
Törlés