2014. január 27., hétfő

Gyors tepertős pogácsa



A legutóbbi blogkóstolóra elkészített pogácsa annyira ízlett, hogy újra elkészítettem, igaz most már darált tepertőt is tettem bele és a pirított hagyma sem maradt ki belőle. Viszont a magokat kihagytam ezúttal. Ez a változat is nagyon ízlett, szerintem még elég sokszor elfogom készíteni.

Linyah köszönöm még egyszer az alapreceptet! :)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 1 kk só
- őrölt bors
- 2 csipet cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg darált tepertő
- 3 dkg sertészsír
- 1,4 dl tejföl
- 1 fej közepes nagyságú lila hagyma

Lekenni: - kb. 1 ek tejföl

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.

A szódabikarbónával elkevert lisztet, a sóval és cukorral együtt dolgozófelületre szórjuk. Elmorzsoljuk benne a darált tepertőt és a zsírt, megszórjuk kevés borssal, majd a pirított hagymával és tejföllel együtt alaposan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, és egy nagyon jó állagú, könnyen formázható tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle és 15 percig pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Kiszaggatjuk a pogácsákat (nálam 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval), majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Tetejüket lekenjük tejföllel majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.


1 megjegyzés:

  1. Tepertős pogácsa mindig jöhet, minden mennyiségben :-) Kérlek nézz be hozzám egy kis játékra: http://markakonyha.blogspot.hu/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés