2014. január 25., szombat
Császárzsemle
Amikor megláttam Illéskrisz császárzsemléit, aztán Szofikánál is, sokat nem is vártam és még azon hétvégén elkészítettem én is. Különösen az egyszerűsége fogott meg. Tetszett hogy nem kell sokat foglalkozni a tésztával, nem kell nyújtani, sodorni vagy fonni, nem mintha nem szeretnék a kelt tésztával foglalkozni, csak amikor nincs sok idő készíteni, akkor az ilyen gyorsan megformázható péksüti a nyerő. Így elkészült nálunk is, és igen nagy sikere volt. :)
Köszönjük Krisz! :)
Hozzávalók:
- 40 dkg átszitált liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 1,5 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kis gombócokká gömbölyítjük és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. Amikor az összes zsemle készen van, akkor egy evőkanál segítségével 6 helyen mélyedést ejtünk rajtuk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és még 30 percig pihentetjük. Mikor megkeltek, kevés liszttel megszórjuk a tetejüket.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Címkék:
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
péksütemény,
sós kelt tészta,
zsemle
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szépek lettek, én is szoktam sütni, de én nem így formázom:) De nagyon szereti az én családom is:)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésÉn is láttam már bonyolultabb formázást a császárzsemlének, ezért is tetszett meg annyira ez gyors formázás.
Csodásak lettek! Örülök, hogy megsütötted! Nagyon szívesen!! :o) Ja, és a belseje ötcsillagos... :o)
VálaszTörlésÓ, köszönöm szépen Krisz, nagyon kedves vagy! :)
TörlésJaj, de szépek lettek! Ezt meg kell sütnöm holnap!
VálaszTörlésEgyébként: Tudtad, hogy a császárzsemlét valójában fejjel lefelé kell keleszteni és utána átfordítani a sütőlemezre, hogy sűrű maradjon a belseje? Én sem! De mit nem tesz, ha az ember pékeknek tolmácsol? Ezután ki fogom próbálni a recepted, fejjel lefelé kelesztve. :-))
Nem tudtam. Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk ezt az infót. :) Kíváncsian várom a beszámolót majd ha elkészült. :)
TörlésSzépek lettek, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésSzerintem végig fog söpörni a blogokon, látom, sokunknak megtetszett! :) Nagyon szépek nálad is, kívül-belül! :)
VálaszTörlésIgen, minden hónapban van valami ami végig söpör a blogokon, úgy látszik most eljött a császárzsemle ideje. ;)
TörlésKöszönöm! :)
Kedves Okki, légy szíves nézz be hozzám, egy játékra szeretnélek invitálni :-)
VálaszTörlésEgy kerdesem lenne a kedves Elkeszitohoz.
VálaszTörlésSima BL 55-os liszt vagy a BL 80-as eredmenyes ilyen zsemleket?
Koszonom szepen valaszat!
Kedves Rita, én fehér búzalisztet (BL 55) használtam, és nagyon finomra sikerült. :)
Törlés