2014. január 25., szombat

Császárzsemle




Amikor megláttam Illéskrisz császárzsemléit, aztán Szofikánál is, sokat nem is vártam és még azon hétvégén elkészítettem én is. Különösen az egyszerűsége fogott meg. Tetszett hogy nem kell sokat foglalkozni a tésztával, nem kell nyújtani, sodorni vagy fonni, nem mintha nem szeretnék a kelt tésztával foglalkozni, csak amikor nincs sok idő készíteni, akkor az ilyen gyorsan megformázható péksüti a nyerő. Így elkészült nálunk is, és igen nagy sikere volt. :)

Köszönjük Krisz! :)

Hozzávalók:

- 40 dkg átszitált liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 1,5 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 3 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kis gombócokká gömbölyítjük és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. Amikor az összes zsemle készen van, akkor egy evőkanál segítségével 6 helyen mélyedést ejtünk rajtuk.


Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és még 30 percig pihentetjük. Mikor megkeltek, kevés liszttel megszórjuk a tetejüket.


Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

13 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, én is szoktam sütni, de én nem így formázom:) De nagyon szereti az én családom is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Én is láttam már bonyolultabb formázást a császárzsemlének, ezért is tetszett meg annyira ez gyors formázás.

      Törlés
  2. Csodásak lettek! Örülök, hogy megsütötted! Nagyon szívesen!! :o) Ja, és a belseje ötcsillagos... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm szépen Krisz, nagyon kedves vagy! :)

      Törlés
  3. Jaj, de szépek lettek! Ezt meg kell sütnöm holnap!
    Egyébként: Tudtad, hogy a császárzsemlét valójában fejjel lefelé kell keleszteni és utána átfordítani a sütőlemezre, hogy sűrű maradjon a belseje? Én sem! De mit nem tesz, ha az ember pékeknek tolmácsol? Ezután ki fogom próbálni a recepted, fejjel lefelé kelesztve. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam. Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk ezt az infót. :) Kíváncsian várom a beszámolót majd ha elkészült. :)

      Törlés
  4. Szépek lettek, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem végig fog söpörni a blogokon, látom, sokunknak megtetszett! :) Nagyon szépek nálad is, kívül-belül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, minden hónapban van valami ami végig söpör a blogokon, úgy látszik most eljött a császárzsemle ideje. ;)
      Köszönöm! :)

      Törlés
  6. Kedves Okki, légy szíves nézz be hozzám, egy játékra szeretnélek invitálni :-)

    VálaszTörlés
  7. Egy kerdesem lenne a kedves Elkeszitohoz.
    Sima BL 55-os liszt vagy a BL 80-as eredmenyes ilyen zsemleket?
    Koszonom szepen valaszat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita, én fehér búzalisztet (BL 55) használtam, és nagyon finomra sikerült. :)

      Törlés