2014. január 21., kedd

Tejfölös gombaleves galuskával



Már többször említettem, hogy mennyire szeretem a blogkóstoló virtuális játékot. Olyan blogokat és finomságokat fedezek fel minden alkalommal, amelyek biztos hogy elkerülnék a figyelmemet, ha nem lenne ez a játék.
Ez most is így történt, Hankka blogkóstolta ezt a levest még az előző fordulóban Dinkától és annyira guszta volt mindkettőjüknél, hogy el is mentettem, és az első adott alkalomkor el is készítettem. Mivel én nem szeretem a rozmaring ízét, ezért én kihagytam a levesből, de más minden az került bele és úgy készült, ahogy elő volt írva.
Finom, laktató levest kaptunk és olyan hamar elfogyott, hogy a képen is már csak a maradék látszik. :)

Lányok, köszönjük a leves receptet! :)

Hozzávalók a leveshez:

- kevés olaj
- 2 fej vöröshagyma
- só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, rozmaring (nálam elmaradt)
- 1-2 szál sárgarépa
- 1-2 szál petrezselyemgyökér
- 50 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5-2 l viz
- 3 dl tejföl
- 1 ek liszt

Hozzávalók a galuskához:

- 1 tojás
- só
- liszt
- 1 ek tej

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteltjük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott répaféléket. Felöntjük kevés vízzel és visszatesszük a tűzre, majd a só kivételével fűszerezzük és pár percig pirítjuk.
Ezután beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott gombát, a zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval és tovább pirítjuk.
Pár perc után felöntjük kb. másfél liter vízzel és fedő alatt, kis lángon a zöldségfélék puhulásáig főzzük.

Közben elkészítjük a galuskát, amihez a tojást villával enyhén felverjük, hozzáadunk egy kevés tejet, majd sózzuk és simára kavarjuk annyi liszttel, hogy sűrűbb galuskatésztát kapjunk. A kész levesbe beleszaggatjuk a galuskát, és még pár percig főzzük.

A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd hozzáadunk pár kanálnyit a levesből a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk a levesbe, és pár perc alatt összeforraljuk.

Megkóstoljuk és ha szükséges utánaízesítünk, és már tálalhatjuk is.

10 megjegyzés:

  1. Ez nekem is bejön! Pont azon gondolkoztam, hogy milyen levest kellene főzni pénteken és már meg is van! Majd beszámolok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy ötletet tudtam adni a hétvégi leveshez! Remélem nektek is fog ízleni! :)

      Törlés
  2. Szeretem a gombalevest:) Ez a változata is jó lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki kell próbálni és akkor majd megbizonyosodsz, hogy milyen finom. :)

      Törlés
  3. A Blogkóstolóval én is így vagyok, az összefoglalóban mindig ráakadok egy-két jó kis receptre! :) Ugye, milyen finom ez a leves? Nagyon guszta lett nálad is, elfogadnék most egy tányérkával! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon finom a leves, jó hogy elkészítettem. :) Köszi még egyszer a receptet! :)

      Törlés