2014. április 24., csütörtök
Habos csokoládés kenyérpuding
Remélem mindenkinek jól telt a Húsvét, és olyan volt mint ahogy azt elterveztétek. Mi hosszú idő után hazamentünk a szülőkhöz, ezért is nem volt blogbejegyzés már egy hete, de próbálom pótolni az elkövetkezendő napokban. :)
Ez a csokoládés kenyérpuding még jóval Húsvét előtt készült, és Hajniéktól mentettem el már elég rég. Egy kicsit eltértem az eredeti recepttől, mazsolát egyáltalán nem tettem bele, mert nem szeretem, a dió mennyiségét pedig egy kicsit megnöveltem. Volt 4 el nem használt tojásfehérjém a hűtőbe, így azt cukorral habbá vertem és az került a puding tetejére, és nem csokimáz.
Nagyon finom lett, nem is érezni benne a kenyeret. Most így az ünnep után a megmaradt kalácsból is ellehet készíteni, csak akkor egy kicsit kevesebb cukrot használjunk.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg szikkadt kenyér
- 4,5 dl tej
- 1 nagy alma
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 tk vanília aroma (Vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- 10 dkg tejcsoki
- 15 dkg aprított dió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
Hozzávalók a habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 18 dkg porcukor
Elkészítés:
A tejben megáztatjuk a kenyérszeleteket, enyhén kinyomkodjuk és beletesszük az aprítógépbe. Le is lehet darálni, vagy a gép hiányában egy villával is összelehet nyomkodni.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a vanília aromát is. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a gőzfürdőn megolvasztott csokit is. Belekavarjuk a cukrot, a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát és a diót is, és egyneművé keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (24x32 cm) simítjuk a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor és egy nagyon kemény habot nem kapunk.
Ha a tészta megsült, kivesszük, rákenjük a fehér habot, és visszatesszük lassú tűznél kb. még 10 percre.
Címkék:
alma,
csoki,
desszert,
dió,
diós sütemény,
édes sütemény,
fahéj,
habos sütemény,
kenyér,
sütemény recept,
tej,
tejcsoki,
tejcsokoládé,
tojásfehérje,
tojásfehérje hasznosítás
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nem készítettem még ilyet, de csupa finom hozzávalókat sorolsz fel, úgyhogy csak finom lehet. :)
VálaszTörlésValóban finom, de ki kell próbálni, hogy meg is bizonyosodj róla. :)
TörlésÖrülök, hogy családi körben töltöttétek az ünnepet, messzire kellett utaznotok? Várom, hogy hozd a sok, felgyülemlett finomságot! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa! :)
TörlésNem olyan nagy a távolság, kb. 300 km, csak időhiány miatt elég ritkán sikerül haza menni.