2017. szeptember 29., péntek

Kókuszos torta


Ismét egy egyszerűen elkészíthető torta, mint már megszokhattátok tőlem. :) Továbbra sem erősségem a tortadíszítés, ezért esett a választásom Gabriella kókuszos sütijére, amit én kerek formában sütöttem meg és lett kókuszos torta. :D Könnyen és gyorsan elkészíthető, és szerintem még mutatós is .... csak várjuk meg, hogy a tetején a ganache szilárduljon meg teljesen, hanem ilyen maszatos lesz a tortaszelet , mint az én esetembe is. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás
- 13 ek kristálycukor (21 dkg)
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 13 ek liszt (20 dkg)
- 1 cs. sütőpor
           +
- 2 ek kakaópor (1,5 dkg)
- 1 ek tej

Hozzávalók a krémhez:

- 3 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 20 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 1 dl habtejszín
- 1 tk méz
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, hozzáadjuk az olajat és a tejet, mindig megvárva, hogy az előző adagot beledolgozza a gép. Végül hozzáforgatjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet is.
Ezután két részre osztjuk a masszát, és az egyikbe belekeverjük a kakaóport és az 1 evőkanál tejet.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a kakaós masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon elősütjük épp csak addig, amíg a teteje picit megszilárdul.

Időközben elkészítjük a kókuszos krémet. A lisztet keverjük össze a cukrokkal, majd egy kevés tejjel keverjük csomómentesre. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csurgassuk hozzá a lisztes tejet és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kókuszreszeléket is.

Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk a kókuszos krémet, majd erre a világos tésztát és visszatesszük a sütőben. Továbbra is 180 fokon sütjük és kb. 15-20 perc alatt szép aranybarna lesz a teteje, ekkor kész is van.

A sütőből kivéve, 10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.

A ganache-hoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, beletördeljük a kétféle csokoládét, levesszük a lángról, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.

Rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére, majd hűtőbe tesszük amíg a ganache megszilárdul, majd szeleteljük.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, tetszik a tortád és finom lehet!Jól jön ilyen recept mert a családba indulnak vagy inkább folytatódnak a szülinapok az év végéig:-))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű! :) Milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Régen jártam már nálad, azóta jobbnál-jobb finomságokat alkottál! Ez a torta is nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem. Nagyon finom lett! :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen!
      Milyen jó, hogy te is elkészítetted! Örülök, hogy nektek is ízlett.

      Törlés