2018. január 30., kedd

Kókuszlisztes sütemény csokoládés tejfölkrémmel (gluténmentes)


Már rég kiszerettem volna próbálni a kókuszlisztet, csak mivel elég borsos az ára, ezért mindig visszatettem a polcra. Két hete aztán kaptam leárazva, szinte féláron volt, így nem hagyhattam ott. :) Az itt talált recept alapján készítettem el ezt a süteményt, és, hogy még egészségesebb legyen, és nyugodt szívvel tudjuk eszegetni, a fehér cukor helyett nyírfacukrot használtam hozzá.
Egyszerű kevert tészta, viszont sokkal sűrűbb az állaga, nem olyan puha, légies mint a fehér lisztből készült piskóta.

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 1 tk vanília paszta
- 15 dkg kókuszliszt
- 2 tk sütőpor
- 2,5 dl tej

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg 20%-os tejfől
- 12,5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Pár órával a sütemény elkészítése előtt, egy összehajtott gézre vagy sűrű szövésű anyagra borítjuk a tejfölt. Összecsomózzuk, ráakasztjuk egy fakanál nyelére és egy mélyebb lábasra tesszük, és hagyjuk csöpögni.
Én este tettem oda csöpögni, és reggelig hagytam, de 1-2 óra is elegendő.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojássárgákat egyenként és a vanília pasztát is hozzáadva tovább habosítjuk. Váltakozva hozzáadjuk a sütőporral elkevert kókuszlisztet és a tejet, végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk. Egy elég sűrű masszát kapunk, amit egy sütőpapírral kibélelt 26x18 cm nagyságú tepsibe kanalazunk, majd elegyengetünk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A lecsöpögtetett tejfölt kihabosítjuk a gőzfürdőn megolvasztott csokival, majd a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Hideg helyre tesszük, majd tetszés szerint szeleteljük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Én még nem sütöttem kókuszlisztből, de biztos nagyon finom és egészségesebb is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem is ez volt az első sütésem kókuszlisztből. Egy kicsit tömött a tészta, de finomnak finom. :)

      Törlés
  2. Én egyszer próbáltam kókuszlisztből kevertet sütni. Az eredmény nagyon tömény lett és szétesett a süti. Azt olvastam, hogy a kókuszlisztet érdemes más lisztekkel keverni, hogy a süti állaga megfelelő legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is elég tömény lett, de szépen szeletelhető volt, nem esett szét. Egy kicsit jobban utána nézve, azt olvastam, hogy több tojást, folyadékot igényel mint a fehérliszt, és ahogy te is írod, jobb más lisztekkel keverni. Még próbálkozom, lássuk mi lesz .... :)

      Törlés