2018. május 4., péntek

Étcsokoládé pasztillás muffin


A muffin az egyik kedvenc süteményünk, hisz gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és a nap bármely időszakában fogyasztható. Mi főleg reggelire szeretjük egy bögre tejes kávé mellé, de kitűnő tízóraira, uzsonnára, de még vendégvárónak is. Én most étcsokoládé pasztillával készítettem, mert az volt itthon, de akár friss vagy aszalt gyümölcsöket, dióféléket, rahátot, lekvárt is tehetünk bele. 

Hozzávalók 12 darabhoz:

- 24 dkg finomliszt
- 1,5 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 2 nagy tojás
- 1 tk vanília paszta
- 15 dkg  étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 0,8 dl tej

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport és a sót, és elvegyítjük.

A 15 dkg étcsoki pasztillából félreteszünk egy keveset, amivel majd a muffin tetejét szórjuk meg.

A puha vajat a cukorral együtt habosra keverjük. Tovább keverve, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva, hogy az előzőt jól beledolgozza, majd a vanília pasztával is egyneművé keverjük.
Kisebb fokozatra állítsuk a mixert, majd felváltva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, végül pedig a csokoládé pasztillát/apróra vágott csokoládét is belekeverjük.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.
Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket.

A félretett csokoládé pasztillát a massza tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Ezután kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a formába, majd rácsra téve kihűtjük.


Recept ötlete innen.

4 megjegyzés: