2019. február 7., csütörtök

Teljes kiőrlésű magvas párna



Az utóbbi időben egyre ritkábban vásárolunk kenyeret és pékárút a boltból. Nem az igaziak, alig élvezhetőek, másnapra már szinte ehetetlenek. Így ha időm engedi, igyekszem itthon elkésziteni a mindennapit. Legutóbb ezt a teljes kiőrlésű magvas párnát készítettem, és annyira ízlett még a férjemnek is, hogy most már harmadik hete, hogy csak ezt készítem. Ha van dagasztógépünk, szinte semmi munka sincs vele, hisz a gép elvégzi a nehezebb munkát, aztán csak ki kell várni amíg megkel, majd megsül.
Ajánlom, hogy ti is készítsetek otthon péksütiket, a család biztos díjazni fogja, és nem utolsó sorban, tudjuk pontosan, hogy mi kerül bele.

Hozzávalók a tésztához:

- 3 dl aludttej
- 1 db M-es tojás
- 1,5 tk (tengeri) só
- 20,5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 26 dkg teljes kiőrlésű  búzaliszt
- 1 tk cukor
- 1 cs. instant élesztő
- 4 ek kókuszolaj vagy 5 ek olíva/napraforgó olaj
- 5 dkg magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)

Tetejét lekenni:

- 1 tojássárga
- 1 tk tejfől

Tetejét megszórni:

- 2 dkg magkeverék ((tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag))
- 1 tk egész mákszem

Elkészítés:

2,5 dl langyos aludttejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a sót, majd a liszteket, a cukrot és az instant élesztőt is.
A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadjuk a megmaradt 0,5 dl aludttejet is. Amikor már a tészta összeállt, kanalanként hozzáadjuk a kókuszolajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Végezetül hozzáadjuk a magkeveréket is.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy aludttejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd tenyerünkkel kb. másfél ujjnyi vastagságú téglalappá lapítjuk.
Megj: Ha magasabb párnákat szeretnénk, akkor legalább 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.

8 egyenlő részre vágjuk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percig pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejfölös tojássárgával, majd bőven megszórjuk a magkeverékkel.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, guszták, szebbek mint a boltiak! A belseje is nagyon jól néz ki. És ahogy írod, tudod hogy mi van benne :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Sajnos már az egészségesnek titulált ételekben is van nem oda kívánt adalék, így a legbiztosabb, amit mi saját magunk készítünk. :(

      Törlés