2021. április 21., szerda

Csirkesaláta ranch (farm) öntettel




Ennek a csirkesalátának a különlegessége talán az öntetben rejlik, ami az amerikaiak hírhedt saláta öntete, a ranch (farm) öntet. Ennek alapja a joghurt, amit mustárral és zöld fűszerekkel ízesítünk. Krémes állagú, friss és enyhén savanykás, finom öntet. A zöldségekkel és hússal együtt nagyon jó volt az összhatás, mi nagyon szerettük. :) 
Ha te is elkészíted, garantálom, hogy neked is fog ízleni. 

Hozzávalók az öntethez:

- 130 g görög joghurt
- 2 cikk áttört fokhagyma
- 2 ek citromlé
- 1/4 apróra vágott kisebb lila hagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 ek apróra vágott kapor
- só, bors ízlés szerint

Megj.: A kész öntet pár napig eláll a hűtőbe, és tárolható abban a befőttes üvegben amiben elkészül.

Hozzávalók a salátához:

- 18 dkg csirkemell filé
- 1 ek olíva olaj
- 18 dkg koktélparadicsom
- 1/4 kisebb lila hagyma
- 1 uborka
- 1 avokádó
- kb. 1 ek citromlé
- 1 szál szárzeller (50 g)
- 4 marék vegyes zöldsaláta

Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit egy kisebb befőttes üvegbe tesszük, jól lezárjuk, és alaposan összerázzuk. 
Megj: Egy tálba is tehetjük a hozzávalókat és alaposan összekeverjük.

A csirkemellet megmossuk és leitatjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Egy tálba tesszük, majd az öntet 1/3-át ráöntjük, és jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a csirkekockákat ez a finom öntet. Letakarjuk, és legalább 30 percet pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. A megmaradt öntetet hűtőbe tesszük felhasználásig.

Ezután egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a csirkemell kockákat. Kiszedjük egy tálba.

A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, majd felezzük, esetleg negyedeljük.

Az uborkát megpucoljuk, majd megmossuk, és felvágjuk karikákra.

A lila hagymát is megpucoljuk és megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk.

Az avokádót félbe vágjuk, magját eltávolítjuk, majd a húsát egy evőkanál segítségével elválasztjuk a héjától, és kockákra vágjuk. Locsoljuk meg kevés citromlével.

A szárzeller végeit levágjuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük.

Egy nagyobb salátatálba tesszük a felvágott zöldségeket és a megsült húskockákat, majd jól összekeverjük.

Fogyasztás előtt rálocsoljuk az öntetet a salátára, és jól összeforgatjuk, hogy mindenhova jusson belőle. Kóstoljuk meg és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett , guszta! Igazi vitaminbomba:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, könnyű saláta lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Igen, könnyed, nem megerőltető saláta volt.

      Törlés
  3. Gyönyörű szín- és vitamin kavalkád, el is mentettem magamnak. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Bátran készítsd el, egészséges és finom. Szerintem a család is fogja szeretni.

      Törlés