2021. április 18., vasárnap

Szilvalekváros pöttyös sütemény

 

Még tavaly, a szilvaszezon közepette készült ez a szilvalekváros pöttyös sütemény, és valamiért elmaradt a közzététele. Nem is értem miért, hisz egy nagyon könnyed és finom süteményről van szó, ami egyszerűen elkészíthető, és az év bármely időszakában aktuális lehet. Én házi szilvalekvárt használtam, de bármilyen sűrűbb lekvárral finom lesz. Ha gyorsan szeretnétek egy finom lekváros süteményt, akár vasárnapi desszertként is, próbáljátok ki. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg durum liszt
- 5 dkg darált dió (nálam dió+kesudió keveréke)
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 tojás
- 10 dkg eritrit
- 4 ek olaj

+ sűrű szilvalekvár

Megj.: Durum liszt helyett finom lisztet is lehet használni, eritrit helyett pedig kristálycukrot.

Elkészítés:

A lisztet és a darált dióféléket egy edénybe mérjük, majd elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.

Az egész tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. Kisebb fokozatra állítva és tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat is.

Egy spatulával óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, majd egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

A szilvalekvárt kiskanállal a massza tetejére rakosgatjuk, majd 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

Sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd tetejét vékonyan megszórjuk porított eritritttel vagy porcukorral, és szeleteljük.

4 megjegyzés: