2021. április 2., péntek

Foszlós kalács teljes kiőrlésű lisztből



A húsvéti asztal elmaradhatatlan eleme a fonott foszlós kalács. Az, hogy hány szállal fonjuk, és milyen formát adunk neki, csak tőlünk függ. Én most négyes fonással készítettem ezt a kalácsot, aminek a leírása bonyolultabb, mint maga a fonás. Készítettem fázisfotókat is a fonásról, hogy érthetőbb legyen, remélem a segítségetekre válik, ha ti is a négyes fonást szeretnétek használni.
Most teljes kiőrlésű lisztből készítettem a kalácsot, de ha inkább hagyományos hozzávalókból  készítenéd, akkor javaslom a blogon szereplő fonott foszlós kalács receptjét, amit ide kattintva érsz el.
Bármelyik változat mellett döntesz, nem fogod megbánni, mert nagyon finom a kalács, kívül ropogós, belül pedig puha foszlós. :)

Hozzávalók:

- 1,7 dl 33%-os tejszin
- kb. 1,8 dl tej
- 1 tojás
- 2 ek méz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 43 dkg tk liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,5 dkg friss élesztő

Megj: 
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,3 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 5 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A tejszínt és 1,3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és rámorzsoljuk a friss élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk, és cipókat formázunk, majd letakarva 10 percet pihentetjük.


Ezután egyenként, mindegyik cipót a tenyerünkkel lelapítjuk, majd feltekerjük, minden tekerésnél lenyomva a tésztát. Letakarjuk és újra pihentetjük 10 percet.


Ekkor kb. 50 cm hossszúságú rúddá sodorjuk.

Függőlegesen egymás mellé helyezzük a 4 szálat, és a felső részen összecsípjük a tésztát.


Egy kicsit nehézkes leírni a fonás menetét, de próbáltam képekkel illusztrálni. Remélem azért érthető.

Jobb oldalról indulunk, és az első szálat átemeljük a mellette levő szálon.


Majd a harmadik szál alatt átbújtatjuk, végül a negyedik szálon is átemeljük. Pontosan úgy, mintha szőnénk.



Hasonló képen végig megyünk a jobb oldalon levő következő első szállal is, majd addig haladunk így, amíg a végére érünk.




Ezután a végeket összecsípjük, és a fonat alá hajtjuk.


Sütőpapírral bélelt tepsire vagy nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 35 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, pár percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.ű

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a kalácsod! :) Áldott húsvétot kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Neked is áldott Húsvétot kívánok!

      Törlés
  2. Kedves Iza, áldott ünnepet kívánok neked és kedves családodnak, jó egészséggel! Ilyen finom kaláccsal csakis szép lehet az ünnep 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin!:)
      Én is kívánok Neked és kedves családodnak áldott Húsvétot!

      Törlés
  3. Szép, formás kalácsot sütöttél! :-)
    Boldog húsvétot kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi! :)
      Én is kívánok neked és családodnak egy áldott Húsvétot!

      Törlés