2021. március 31., szerda

Boeuf (böff) saláta


Elkezdődőtt a húsvéti kalács sütés, mindenhol csak fonott kalácsot látni. Ennek ellenére én mégis egy salátát hozok ma, ami egy ötlet a húslevesben megfőtt zöldségek és hús újrahasznosítására. Ugyanis ha húsleves készül nálunk, ami ünnepkor kötelező, akkor biztos lesz boeuf (böff) saláta is, hisz másképp nem esszük meg a levesbe főtt zöldséget, és vétek lenne kidobni. 
A hozzávalók mennyisége mindig változó, annak függvényében, hogy mennyi zöldség kerül a levesbe. Én nem teszek a salátába főtt krumplit, de otthon a szüleimnél mindig kerül bele az is, gazdagítva egy kicsit a salátát. Zöld borsó nem kötelező, de mi szeretjük, ezért azt mindig teszek bele. A zellert viszont nem szeretjük, mert mindig olyan fás, nem finom a salátába. Mi csak majonézzel készítjük, de van aki egy kis tejföllel vagy joghurttal lazítja a majonézt. 
Én lentebb azt írom le, hogy mi hogy készítjük és szeretjük, és nem tudok pontos grammokat adni, mert soha nem mérem, csak darabszámra teszem a levesbe. Ti majd kedvetek szerint variáljátok.

Hozzávalók:

- 4-5 darab sárgarépa
- 3-4 darab petrezselyemgyökér
- 1 darab karalébé
- 1-2 marék roppanósra főtt zöldborsó
- 1/2 csirkemell
- 5-6 darab kisujjnyi savanyú uborka
- só, bors ízlés szerint
- kb. 3-4 ek majonéz

Megj: Ha te is házilag készítenéd el a majonézt, akkor 1 tojássárgához hozzáadunk 1 ek mustárt, elkavarjuk és lassan-lassan, vékony sugárban és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk az olajat. Addig kevergetjük és adagoljuk az olajat, amíg sűrű állagú és szép fényes lesz, és elválik az edény falától. Amikor felvesszük a fakanalat a majonéz meg kell hajoljon.

Elkészítés:

A levesből kiszedett zöldségeket és a húst szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsepegni.

Ezután a zöldségeket és a savanyú uborkát tetszés szerint apróbb kockára vágjuk. 

A húst levesszük a csontról, leszedjük a bőrt, és felaprítjuk. 

Mindent keverőtálba teszünk, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.

Hozzá adjuk a majonézt és alaposan össze keverjük, majd hűtőbe tesszük pár órára, hogy összeérjenek az ízek.

Önmagában vagy köretként kínáljuk sültek mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése