2021. március 11., csütörtök

Tehéntúrós sós rudak

Gyakran készül nálunk sós rúd. Könnyen elkészül, sok ízben variálhatjuk, és eléggé nehéz abba hagyni az evését, hisz bármivel is készül, nagyon finom. 
Most tehéntúró is került a tésztájába, mitől puhább, omlósabb lett. A közelgő Húsvétra vendégvárónak is jó választás lehet, már ha lesznek vendégeink, ha nem, akkor a család is örülni fog neki, akár kirándulásra is kitűnő rágcsa, de én még mártogatósok mellé is szoktam készíteni. Szinte heti rendszerességgel készül valami sós finomság, nem tudjuk megunni. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durum liszt
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg tehéntúró
- 1/2 cs. szárított élesztő
- kb. 1 dl natúr joghurt (11 dkg)

Megj.: Teljes kiőrlésű és durum liszt helyett, nyugodtan lehet finom lisztet is használni, csak ebben az esetben figyeljünk, mert kevesebb joghurtra lesz szükség.
A joghurt mennyisége függ a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától. 

Tetejét lekenni: - 1 tojás

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A liszteket és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.

Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd hozzáadjuk a tehéntúrót, rászórjuk a szárított élesztőt, és összedolgozzuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a tészta.

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.

Pihentetés után, a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük az enyhén felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Óvatosan végig megyünk rajta a sodrófával, hogy a magok egy kicsit belenyomódjanak a tésztába. 

Ekkor kb. 1 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

54 darab, 1 x 8 cm nagyságú sós rudacska lett a fent megadott hozzávalókból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése