2021. március 26., péntek

Nyuszi briós teljes kiőrlésű lisztből


Nem telhet el Húsvét kalács nélkül, legyen az sós vagy édes. Nálunk általában foszlós fonott kalács készül, de most gondoltam, hogy megpróbálok kis nyuszi formájú briósokat készíteni. Ez volt a próbasütés, és azt gondolom átment a vizsgán. Egy egyszerű kelt tészta, csupán egy citrom reszelt héjával ízesítve. Tésztája puha, foszlós, nagyon finom. 
Amennyiben te is egy más formájú, látványosabb kalácsot szeretnél Húsvétra, készítsd el ezt a nyuszi brióst. Annyira egyszerű a formázása, hogy még a gyerekek is eltudják készíteni, így egy kellemes családi program is lehet. 
Szerepel már a blogon egy másik nyuszi briós, azt is megnézheted itt, és amelyik jobban tetszik, azt készítsd el, akár mindkettőt. :)

Hozzávalók:

- kb. 2,9 - 3,1 dl tej
- 1 tojás
- 2 ek méz vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3-4 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Pihentetés után, a gombócokat egyenként kb. 35-40 cm-es rúddá sodorjuk. Az egyik végéből levágunk egy kisebb darabot, ami majd a nyuszi "farka" lesz.

A kisodort rudat "U" betű alakba hajtjuk.

Egyet csavarunk a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.

A fonat alján kialakult hurokba helyezzük a kis gombócnak formázott tésztadarabot.

A megformázott brióst átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a többit is megformázzuk.

Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25-30 percet pihentetjük.

Ekkor lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon édesek a nyuszikáid! :-) Én is tervezek kalácsot sütni húsvétra, sonkás-tojásosat biztosan, annak mindig nagy sikere van, meg egy édeset is.

    VálaszTörlés
  2. De helyes kis nyuszikat sütöttél 😊

    VálaszTörlés