Hozzávalók:
- 1 tojás
- 2 ek méz vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3-4 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
Pihentetés után, a gombócokat egyenként kb. 35-40 cm-es rúddá sodorjuk. Az egyik végéből levágunk egy kisebb darabot, ami majd a nyuszi "farka" lesz.
A kisodort rudat "U" betű alakba hajtjuk.
Egyet csavarunk a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.
A fonat alján kialakult hurokba helyezzük a kis gombócnak formázott tésztadarabot.
A megformázott brióst átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a többit is megformázzuk.
Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25-30 percet pihentetjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Nagyon édesek a nyuszikáid! :-) Én is tervezek kalácsot sütni húsvétra, sonkás-tojásosat biztosan, annak mindig nagy sikere van, meg egy édeset is.
VálaszTörlésDe helyes kis nyuszikat sütöttél 😊
VálaszTörlés