2021. március 5., péntek

Lekváros-mogyorós kelt pillangó


Egyszerű, de mégis mutatós reggeli ötlet. Pontosabban, a nap bármely időszakában tökéletes választás lehet ez a lekváros-mogyorós kelt pillangó. A tölteléket természetesen kedvünk szerint variálhatjuk, bármilyen töltelékkel finom lesz. Formázása is roppant egyszerű, így minden ok megvan arra, hogy a hétvégén ti is elkészítsétek. Garantálom, hogy nem lesz panasz rá. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1,4 dl tejszín
- kb. 1,2 dl tej
- 1 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszlet héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 30 dkg teljes kirőlésű liszt 
- 5 dkg búzasikér
- 1,8 dkg friss élesztő

Megj: 
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3-4 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg szilvalekvár
- kb. 0,2 dl forró tej
- 7 dkg darált mogyoró

Megj.: Mivel a lekvár elég édes volt, ezért nem volt szükség édesítőre, de ti kóstoljátok meg, és ha úgy ítélitek meg, hogy jobb lenne édesebben, akkor ízlés szerint adjatok hozzá édesítőt.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A tejszínt és 1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgát, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és rámorzsoljuk a friss élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).

Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezebben kezelhető lesz.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez én egy keményebb szilvalekvárt használtam, ezért fellazítottam egy kevés forró tejjel. Ezután annyi darált mogyorót adtam hozzá, hogy egy könnyen kenhető massza legyen.

A megkelt tésztát 2 egyforma részre osztjuk, és cipókat formázunk.

Ekkor egy enyhén olajozott felületen, egyenként kinyújtjuk kb. 30 x 22 cm nagyságú téglalappá, majd egyenletesen rákenjük a mogyorós lekvár felét. Ügyeljünk, hogy az egyik hosszanti felénél a szélét hagyjunk szabadon.

Hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik tésztacipóval is.

Egymásmellé helyezzük a két tekercset, úgy hogy a végek felülre kerüljenek. 


Kissé összenyomjuk, majd egy éles késsel kb. 2 cm vastagságú szeleteket vágunk. 


A kapott szeletek alsó részét az ujjainkkal kissé összenyomjuk, majd áthelyezzük egy sütőpapiros tepsire. 

Ha megformáztuk az összes pillangót, letakarjuk egy konyharuhával, majd 15 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

6 megjegyzés:

  1. De szép mutatós sütiket sütöttél! Magyon ötletes és biztosan fincsik is 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Nagyon finom volt, érdemes elkészíteni.

      Törlés
  2. Nagyon aranyos pillangókat alkottál és még finomak is !

    VálaszTörlés
  3. Szebbnél szebbeket sütsz kelt tésztából! No meg finomabbnál finomabbakat! :-)

    VálaszTörlés