2021. március 1., hétfő

Paradicsomos-túrós pogácsa


Egy hirtelen ötletből született ez a paradicsomos-túrós pogácsa. Készült ugyanis egy paradicsomszósz, amihez házi paradicsomlevet használtam, és az üvegbe maradt kb. 3 dl paradicsomlé. Pár nap után még mindig a hűtőbe árválkodott a megmaradt paradicsomlé, és félő volt, hogy megromlik. Aztán túrós pogácsát terveztünk, és amikor nyúltam a túró után, megakadt a szemem a paradicsomleves üvegen, és máris jött ő is velem. Gondoltam megpróbálom a folyadékot helyettesíteni paradicsomlével, olyan rossz nem lehet. És tényleg, nem is volt, sőt, nagyon jó lett a pogácsa. Ízesíthetjük különböző fűszerekkel is, mint az oregánó, kakukkfű, bazsalikom vagy rozmaring, kinek mi a kedvence. Gazdagíthatjuk akár egy kevés aszalt paradicsommal is. Szerintem megér egy próbát, finom lett. Nálunk biztos többször lesz visszatérő vendég.

Hozzávalók:

- 43 tk liszt
- 7 dkg búzasikér
- 6 dkg vaj
- 2 tk só
- 1 mk szárított bazsalikom
- 9 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- kb. 2,7 dl házi paradicsomlé

Megj: A paradicsomlé mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,3 dl paradicsomlevet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt paradicsomléből.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - kb. 1-2 ek fekete szezámmag vagy egész mákszem

Elkészítés:

A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót, a bazsalikomot,  kicsit elkeverjük, majd közepében fészket alakítunk ki. Beletesszük a tehéntúrót, a tojást, rászórjuk a szárított élesztőt, és jól bedagasztjuk annyi paradicsomlével, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy paradicsomlével.)

Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ekkor a tésztát enyhén olajozott felületen téglalapra (kb. 30 x 40 cm) nyújtjuk, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 15 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta pogácsákat sütöttél! Ügyesen megoldottad a megmaradt paradicsomlé felhasználását, biztos fincsi volt 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Én is örülök, hogy eszembe jutott, nagyon finom pogácsa lett.

      Törlés
  2. Nagyon mutatós különleges pogit csináltál! Először azt hittem hogy karamell kocka, biztos finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Nem is lenne rossz most egy karamell kocka ;)

      Törlés