2021. február 27., szombat

Almás-mogyorós sütemény


Itt a hétvége, és akkor ugyebár kötelező a sütemény is, ami most egy gyorsan elkészíthető reszelt almás-mogyorós sütemény. 
Árválkodott 3 darab, már-már ráncosodó alma, ami sehogy sem akart elfogyni, így muszáj volt sütibe végeznie. Lereszeltem, összekevertem darált mogyoróval és eritrittel, majd a tésztamassza tetejére szórtam, és úgy sütöttem meg. Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni ez az egyszerű sütemény, nagyon finom lett. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 5 dkg darált mogyoró
- 15 dkg durum liszt
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 tojás
- 4 ek eritrit
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 ek olaj
- kb. 10 ek víz

Tetejére:

- 2 ek darált mogyoró
- 1 tk őrölt fahéj
- 3 alma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- az alma édessége szerint 1-2 ek eritrit

Megj.: Eritrit helyett nyugodtan használhatunk cukrot vagy mézet, és durum liszt helyett fehér finomlisztet.

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével. 

A lisztet és a darált mogyorót egy edénybe mérjük, majd elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.

A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz. 

Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, és vékony sugárba hozzáadjuk az olajat és a citrom reszelt héjat.

Spatulára váltunk, majd több részletben, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután, váltakozva, a lisztes keveréket és a vizet is hozzáadjuk, és egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú (20 x 24 cm) tepsibe simítjuk. 

A reszelt almát levétől kinyomkodjuk. Nekem 12 dkg alma és 1,2 dl almalé lett.
Hozzáadjuk a darált mogyorót és ízesítjük eritrittel és fahéjjal, és elkeverjük.

Rászórjuk a tészta tetejére, kissé belenyomkodjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

2 megjegyzés: