2021. február 2., kedd

Diós-csokoládés keksz


Ma ugyan szép napsütéses idő volt, de amikor készült ez a diós-csokoládés keksz, bizony nagyon szomorú idő volt, ezért egy kis kedélyjavítóként készült. Nálunk a dió-csokoládé páros mindig nyerő, és a délutáni zord időben nagyon jól esett pár darab keksz egy bögre forró kakaóval.
Ha nem sütjük túl, akkor belül szinte krémes, brownie állagú lesz a keksz. Amikor beleharapunk akkor roppan, belül pedig puha, omlós a keksz. Nagyon finom! 

Hozzávalók:

- 5 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7 dkg dió 
- 3 dkg sós pisztácia
- 6 dkg étcsokoládé
- 8 dkg eritrit
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 4 ek tej

Megj: Lehet csak dióval is készíteni, vagy bármilyen más csonthéjast tehetünk bele.

Elkészítés:

A liszteket, a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját, a darált diót és sós pisztáciát egy tálba mérjük, és elkeverjük.

A csokoládét vizgőz fölött felolvasztjuk, és langyosra hűtjük.

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük az eritrittel. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáadjuk a langyos csokoládét és a tojást is. Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket is hozzáadva egyneművé keverjük. Ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá pár kanál tejet. Egy lágyabb és kicsit ragadós masszát kapunk.

A masszát folpackra tesszük, és egy kb. 18 cm hosszú és 6 cm átmérőjű rudat formázunk belőle.

Megj. Ha kisebb kekszeket szeretnénk, akkor formázzuk 3-4 átmérőjű rúddá.

Folpackba csomagoljuk, és tegyük hűtőbe 1 órára, vagy addig, amíg jól megdermed.

A hűtőből kivéve, kb. 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kisebb távolságra.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc készre sütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad, és nagyon kemény lesz.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

Amikor kivesszük a sütőből még puha a keksz, de ahogy hűl, úgy fog keményedni, és tökéletes állagú lenni. :) 

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Ebből a mennyiségből nekem 25 darab keksz lett.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges finom kekszet készítettél mintha szalámi szeletek lennének:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Igen, kinézetre hasonlít a szalámi szeletekre, csak sokkal finomabb, legalábbis az én szájízemnek. :)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, a csoki dió szuper párosítás 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Nálunk is nagy kedvenc ez a páros. :)

      Törlés