Hozzávalók:
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7 dkg dió
- 3 dkg sós pisztácia
- 6 dkg étcsokoládé
- 8 dkg eritrit
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 4 ek tej
Megj: Lehet csak dióval is készíteni, vagy bármilyen más csonthéjast tehetünk bele.
Elkészítés:
A liszteket, a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját, a darált diót és sós pisztáciát egy tálba mérjük, és elkeverjük.
A csokoládét vizgőz fölött felolvasztjuk, és langyosra hűtjük.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük az eritrittel. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáadjuk a langyos csokoládét és a tojást is. Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket is hozzáadva egyneművé keverjük. Ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá pár kanál tejet. Egy lágyabb és kicsit ragadós masszát kapunk.
A masszát folpackra tesszük, és egy kb. 18 cm hosszú és 6 cm átmérőjű rudat formázunk belőle.
Megj. Ha kisebb kekszeket szeretnénk, akkor formázzuk 3-4 átmérőjű rúddá.
Folpackba csomagoljuk, és tegyük hűtőbe 1 órára, vagy addig, amíg jól megdermed.
A hűtőből kivéve, kb. 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kisebb távolságra.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Amikor kivesszük a sütőből még puha a keksz, de ahogy hűl, úgy fog keményedni, és tökéletes állagú lenni. :)
A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk.
Ebből a mennyiségből nekem 25 darab keksz lett.
Nagyon különleges finom kekszet készítettél mintha szalámi szeletek lennének:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésIgen, kinézetre hasonlít a szalámi szeletekre, csak sokkal finomabb, legalábbis az én szájízemnek. :)
Nagyon finom lehet, a csoki dió szuper párosítás 😁
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! :)
TörlésNálunk is nagy kedvenc ez a páros. :)
Remek keksz! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Törlés