2021. február 11., csütörtök

Túrós dupla csiga


Nézegettem a képeket, hogy még milyen receptek vannak elmaradva, és amikor megláttam ezeket a túrós dupla csigákat, észre vettem, hogy mintha inkább szív formára hasonlítanak, mint csigára. Ezért gondoltam, hogy Valentin nap közeledtével, jó ötlet lenne közzétenni, hátha valakinek megtetszik, és elkészíti egy romantikus reggelire, de nem csak. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 3/4 cs szárított élesztő
- 4 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,3 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- 1 ek joghurt
- 1 tojássárga

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a túrókrémmel.


Hosszabbik oldalától kezdve, félig feltekerjük a tésztát, majd a másik felét is feltekerjük, amíg összeérnek. kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. 



20 percet pihentetjük, majd lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A sütőből kivéve, óvatosan áttesszük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és finom csigákat alkottál! Egyszer régebben lekvárral készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Szerintem bármilyen töltelékkel finom lehet.

      Törlés
  2. Nagyon szépek, valóban szívre is hasonlítanak ❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Akkor nem csak nekem tűnik, hogy inkább szívek lettek ezek a csigák. ;)

      Törlés
  3. De szépek ezek a csigaszívek! :-) S mivel túrós, csakis finom lehet!

    VálaszTörlés