Ja, és ha mégsem diós csigára vágynál, készítsd kedvenc töltelékeddel.
Megj.: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el a tésztát, nyugodtan használd az óriás fahéjas csigánál szereplő receptet. Ide kattintva megtalálod.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 ek méz (vagy 5 dkg eritrti)
- kb. 2,8 -3 dl tej
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek szilvalekvár
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,3 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A szilvalekvárt és a mézet egy tálkába tesszük, majd ráöntjük a forró tej felét, és egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a diós keverékhez, és elkeverjük még annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen kb. 36x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós tölteléket, majd hosszába 6 darab 6 cm széles csíkra vágjuk.
Az első tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt 25 cm-es kerek sütőforma közepére helyezzük.
A többi tésztacsíkot egyenként óvatosan köré tekerjük úgy, hogy a végek egy kicsit fedjék egymást. Végeredményként egy nagy csigát kell kapjunk.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig újra kelesztjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
A kész csigát a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.
Cikkekre vágva vagy a rétegeket letekerve fogyasztjuk. :)
De jó ötlet volt ez az óriás csiga, nagyon mutatós! Fincsi lehetett, a diós töltelékeket mi is szeretjük 😀.
VálaszTörlés