2021. február 4., csütörtök

Óriás diós csiga

Diós kalácsból vagy péksüteményből nálunk soha nem lehet eleget sütni, nagyon szeretjük. De, hogy mégis ne ugyanazt a kalácsféleséget együk mindig, próbálom variálni a formázását. Ezt a óriás diós csiga ötletét, egy régebben készített óriás fahéjas csiga adta, csak most teljes kiőrlésű lisztből készítettem és dióval töltöttem meg. Ha te is csiga rajongó vagy, mindenképpen készítsd el. :)
Ja, és ha mégsem diós csigára vágynál, készítsd kedvenc töltelékeddel. 

Megj.: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el a tésztát, nyugodtan használd az óriás fahéjas csigánál szereplő receptet. Ide kattintva megtalálod.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 2 ek méz (vagy 5 dkg eritrti)
- kb. 2,8 -3 dl tej
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek szilvalekvár
- 1 ek méz vagy ízlés szerint 
- kb. 0,3 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált diót, a citromhéjat egy tálba szórjuk és elkeverjük. 
A szilvalekvárt és a mézet egy tálkába tesszük, majd ráöntjük a forró tej felét, és egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a diós keverékhez, és elkeverjük még annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen kb. 36x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós tölteléket, majd hosszába 6 darab 6 cm széles csíkra vágjuk.

Az első tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt 25 cm-es kerek sütőforma közepére helyezzük. 

A többi tésztacsíkot egyenként óvatosan köré tekerjük úgy, hogy a végek egy kicsit fedjék egymást. Végeredményként egy nagy csigát kell kapjunk.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig újra kelesztjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A kész csigát a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.

Cikkekre vágva vagy a rétegeket letekerve fogyasztjuk. :) 

1 megjegyzés:

  1. De jó ötlet volt ez az óriás csiga, nagyon mutatós! Fincsi lehetett, a diós töltelékeket mi is szeretjük 😀.

    VálaszTörlés