- kb. 0,8-1 dl tej
- 2 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit vagy 2 ek méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 0,5 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk frissen facsart citrom lé
- 2-3 ek eritrit vagy 1 ek méz, vagy ízlés szerint
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
A tejszínt és 0,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat, a sót és az édesítőt. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezen kezelhető lesz, és a formázás is nehezebben fog menni.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá (kb. 30 x 70 cm) nyújtjuk. Az egyik felét egyenletesen megkenjük a túrókrémmel, majd ráborítjuk a tészta másik felét. Ekkor kb. 5 cm vastagságú csíkokra vágjuk, majd mindegyik kapott csík közepén, hosszanti irányban egy bemetszést ejtünk, ügyelve, hogy a végek egybe maradjanak.
A bal oldali véget felülről bújtatjuk át a vágáson.
Majd a jobb oldali véget alulról bújtatjuk át.
Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nagyon szép és ötletes a formázásuk! Finomak lehetnek. Milyen jó is annak, aki egy kiló túrót kap 😊!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! :)
TörlésIgen, valóban jól jönnek az ilyen ritka alkalmak, amikor finom házi túrót kapunk. ;)
Csodás! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon mutatós és finom lehet! Kíváncsivá tettél hogy finomliszttel hogy tudnám elkészíteni?
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésKedvenc kelt tésztáddal is elkészítheted, csak ügyelj arra, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehézkes lesz a formázása. Vagy, a fenti recept szerint, 50 dkg lisztből gyúrsz tésztát, és ha nincs tejszín otthon akkor használhatsz tejet hozzá. Sok sikert! :)