2021. február 25., csütörtök

Átbújtatott túrós rúd

 


Múlt pénteken kaptunk 1 kiló tehéntúrót, és egész nap a túrós batyu lebegett a szemem előtt, jó sok töltelékkel. Végül mégsem batyuk lettek, hanem ezek a csinos átbújtatott túrós rudak.  Így is került bele bőven túró, ami a frissen reszelt citromhéjtól és vaníliától illatozott. A mazsola elmaradt belőle, mert én nem szeretem, de a tölteléket nyugodtan lehet azzal is gazdagítani . Formázása egyszerű, és nem is időigényes, bárkinek sikerülni fog. :)

Hozzávalók a tésztához:
- 2 dl tejszín
- kb. 0,8-1 dl tej
- 2 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit vagy 2 ek méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 0,5 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta vagy 1/2 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- 1 tk frissen facsart citrom lé
- 2-3 ek eritrit vagy 1 ek méz, vagy ízlés szerint

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A tejszínt és 0,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat, a sót és az édesítőt. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).

Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezen kezelhető lesz, és a formázás is nehezebben fog menni.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá (kb. 30 x 70 cm) nyújtjuk. Az egyik felét egyenletesen megkenjük a túrókrémmel, majd ráborítjuk a tészta másik felét. Ekkor kb. 5 cm vastagságú csíkokra vágjuk, majd mindegyik kapott csík közepén, hosszanti irányban egy bemetszést ejtünk, ügyelve, hogy a végek egybe maradjanak. 

A bal oldali véget felülről bújtatjuk át a vágáson.


Majd a jobb oldali véget alulról bújtatjuk át.


Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.

Ezután tetejüket lekenjük a tejjel higított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és ötletes a formázásuk! Finomak lehetnek. Milyen jó is annak, aki egy kiló túrót kap 😊!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Igen, valóban jól jönnek az ilyen ritka alkalmak, amikor finom házi túrót kapunk. ;)

      Törlés
  2. Nagyon mutatós és finom lehet! Kíváncsivá tettél hogy finomliszttel hogy tudnám elkészíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Kedvenc kelt tésztáddal is elkészítheted, csak ügyelj arra, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehézkes lesz a formázása. Vagy, a fenti recept szerint, 50 dkg lisztből gyúrsz tésztát, és ha nincs tejszín otthon akkor használhatsz tejet hozzá. Sok sikert! :)

      Törlés