2021. február 7., vasárnap

Túrós puliszka muffinformában


Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a túrós puliszka, vagy általában a puliszka, nem tartozik a nagyon kedvelt, vagy pontosabban a leggyakrabban készült ételek táborába. Pedig milyen finom tud lenni, gyorsan elkészül és még pénztárcakímélő is.
Puliszkát magában sokszor készítek szaftos raguk, pörköltek köreteként, vagy amit gyerekkoromba sokszor ettünk, az a tejes puliszka, vagyis hideg tejbe pár kanál forró puliszka. Mi nagyon szerettük, és szeretjük továbbra is. Szerintem nem elhanyagolható, mert amiért ilyen egyszerű, szinte már jelentéktelen alapanyag a kukoricadara, nem azt jelenti, hogy néhanapján nem érdemes beiktatni az étkezésünkbe.
Nálunk ma is túrós puliszka készült, de egy kicsit más formában mint megszoktuk, hisz most a muffin sütő mélyedéseiben rétegeztem. Így gusztább, mintha egy nagyobb hőálló tálba állítottam volna össze, és könnyebben is tálalható. :)  

Hozzávalók 12 darabhoz:

- kb. 8 dl víz
- 1 tk só
- 20 dkg kukoricadara
- kb. 10 dkg túró

+ kevés vaj vagy olaj a formák kikenéséhez

Megj. Annyi sót tegyünk a vízbe, hogy amikor megkóstoljuk, úgy érezzük hogy egy kicsit elsóztuk.

Elkészítés:

A vizet a sóval feltesszük főni. Amikor már forr a víz, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon, sűrűre főzzük.

Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós és ne égjen oda! Én ezt úgy oldom meg, hogy amikor öntöm a forró vízbe a kukoricadarát, akkor egy kézi habverővel keverem, és amikor látom, hogy szépen kezd sűrűsödni, és már nem csomósodhat, akkor egy fakanál nyelével keverem tovább.
Nem kell nagyon kemény legyen, de az állagán még javíthatunk egy kevés vízzel vagy kukoricadarával. Hűlés közben még úgy is fog keményedni.

A muffin sütő mélyedéseit kikenjük vékonyan olajjal vagy vajjal, és belesimítunk egy evőkanálnyi puliszkát, majd erre túrót morzsolunk. A túróra újra egy puliszka réteg jön, majd a tetejére is túrót morzsolunk. 

Megj. Egy vizes kanál hátával simítjuk a puliszkát a formába, mert így nem ragad rá.

Előmelegített sütőben tesszük, és addig sütjük, amíg a túró elolvad a tetején. Ezután kivesszük a sütőből, pár percig pihentetjük, majd óvatosan kivesszük a formából, és tejföllel kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kár hogy csak én szeretem! Azért lehet hogy egyszer meglepem magamat vele:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lepd csak meg nyugodtan magad ezekkel a kis puliszkamuffinokkal.:) Hátha a férjednek is ízlene, talán ha egy kis húsi(kolbász) is kerülne bele. Vagy a kosárkákat kibélelnéd bacon szalonnával és úgy rétegeznéd a puliszkát és túrót. :)

      Törlés
  2. Finom lehetett a puliszka így átsütve, guszta kis darabok!
    Mi is szeretjük. A férjem pörköltfélélhez köretként is, én úgy nem annyira, viszont juhtúróval igen! Rétegelni szoktam egy jénaiban, puliszka, juhtúró, tejföl, sajt, kis szalonna kockák kisütve, aztán az egész megy be a sütőbe. Torockón szoktunk a panzióban ilyet kapni, ott ettünk először. Annyira ízlett, hogy azóta itthon is szoktam csinálni. Még a blogomon is fent van 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Legtöbbször én is hasonlóan készítem, mint te, csak én az anyósom által gyúrt túróval.
      Itt Erdélyben nagyon elterjedt, habár azt vettem észre, hogy egyre ritkábban készítik az emberek.

      Törlés
  3. Tegnap írtam ide, lehet hogy nem érkezett meg? 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megérkezett, csak megfeledkezted engedélyezni, de most már megtörtént. :)

      Törlés