2021. április 7., szerda

Gombás töltött tojás


Ha Húsvét, akkor a fonott kalács mellett a töltött tojás is jelen van. Ha nem is pont az ünnepre, de a megmaradt piros tojás sorsa, a rakott krumpli mellett, biztos, hogy töltött tojás is lesz. Szeretjük, mert végtelen módon variálható, finomabbnál finomabb változatok készülhetnek, szinte soha nem lesz egyforma. Most gombával készítettem a tölteléket, és ez is nagyon finom lett.
Ha nektek is maradt meg kemény tojás, és szeretitek a töltött tojást, próbáljátok ki ezt a gombás verziót is. :)

Hozzávalók:

- 6 db. keményre főtt tojás
- 1 ek olíva olaj
- 1 kis fej sárga hagyma
- 7 dkg csiperkegomba
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 tk szárított kakukkfű (vagy ízlés szerint)
- 2 tk mustár
- 2 tk citromlé
- 2 ek natúr krémsajt (Philadelphia)

Megj:  Kóstoljuk meg többször, és a fűszereket, a mustárt és citromlevet ízlés szerint adagoljuk a töltelékhez.

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük.

Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt gombát, alaposan összeforgatjuk, majd födő alatt addig pároljuk, amíg a gomba összeesik. Sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük, összekavarjuk, majd zsírjára sütjük. Félrevesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.

A megfőtt tojást meghámozzuk és hosszában ketté vágjuk. Óvatosan kiszedjük a tojások sárgáját és egy magas falu edénybe tesszük. Hozzáadjuk a hideg gombát, a mustárt, a krémsajtot és a citromlevet, és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükségét érezzük, utána ízesítjük, és alaposan összekeverjük.

Megj.: Botmixer hiányában, villával is pépesíthetjük/keverhetjük a hozzávalókat. 

Egy kis kanál vagy habzsák segítségével megtöltjük az üres tojásfehérje üregeket, majd fogyasztásig hűtőbe tesszük. 

Még több töltött tojás variáció (a nevére kattintva érhető el a recept): 

- Sárgarépás töltött tojás 

- Füstölt lazacos töltött tojás 

- Medvehagymás töltött tojás 

- Töltött tojás tartár mártással 

6 megjegyzés:

  1. Én szinte mindig a régi, májkrémes tölteléket pakolom a tojásokba, de így, gombásan nagyon finom lehet, ezért érdemes a szokásokon változtatni! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokáig mi is csak a májkrémes változatot készítettünk, de aztán valahol láttam, hogy másképp volt készítve, és azóta próbálkozunk minden ízesítéssel. Megéri kipróbálni, mert finomak tudnak lenni. :)

      Törlés
  2. Finomak lehettek ezek a töltött tojások is, és a régebbiek is. Megnéztem azokat is, mind nagyon guszta.
    A böf nekem eddig ismeretlen volt, de finom lehet, gondolom a francia salátára hasonlít.
    A húslevesben főtt zöldségek nálunk mindig elfogynak, mert nagyon szeretjük benne, a karalábét is, és a zellergumó is a kedvencünk. Talán ezért nem ismertem ezt a salátát 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Igen, a böff a francia salátára hasonlít, talán egy kicsit gazdagabb verziója. Nagyon finom, érdemes elkészíteni.
      Az jó, ha ti szeretitek a levesben megfőtt zöldségeket, nálunk sajnos senki nem eszi meg, viszont így saláta formájába mindenki szereti.

      Törlés
  3. Hűű, de guszta mindegyik! Minden variáció jöhet! :)

    VálaszTörlés