2022. január 12., szerda

Csokoládés kókusztorta, hozzáadott cukor nélkül


A múlt héten volt 18 éve, hogy megismerkedtünk a férjemmel, és méltóképpen, egy tortával szerettük volna megünnepelni ezt a "nagykorosítást". Mivel mindketten nagyon szeretjük a kókuszos sütiket, na meg a csokit is :D, és továbbra sem erősségem a torta díszítés, ezért készült ez az egyszerűségében nagyszerű csokoládés kókusztorta. 
Akár a bounty torta megnevezést is kaphatta volna, hisz csupa kókusz a piskótalap, finom főzött csokoládékrémmel megtöltve. Gluténmentes és hozzáadott cukor sincs benne, viszont kalóriaszegénynek egyáltalán nem mondanám, hisz tejszín és vaj is van benne bőven. Ezt most figyelmen kívül hagyjuk, hisz nem készül minden nap torta, és mert megérdemeljük. :) 
Nagyon finomra sikerült ez a csokoládés kókusztorta, az az ellenállhatatlan fajta.  Kókusz és csoki páros kedvelőknek bátran ajánlom, de nem csak. :)

Hozzávalók a lapokhoz:

- 3 x 3 tojásfehérje
- 3 x 1 csipet só
- 3 x 1 csepp citromlé
- 3 x 6 dkg eritrit
- 3 x 9 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez:

- 9 tojássárga
- 8 dkg eritrit
- 4 dkg étkezési keményítő
- 3 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 10 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 20 dkg vaj

Megj: Étkezési keményítő helyett használhatunk csokoládés vagy vaníliás pudingport is.

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 8 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 0,8 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 1 tk méz szükség esetén

Elkészítés:

A piskótalapokat egyesével készítem el, így megelőzve, hogy az amúgy is nagyon törékeny lapok eltörjenek vágás közben.

A tojásfehérjéket a sóval és a csepp citromlével, félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk az eritritet, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.
Egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tészta masszát.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, pár percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.

A kihűlt piskóta lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Vigyázzunk, mert egy kicsit törékeny a lap, nagyon óvatosan bánjunk vele!

A krémhez az eritritet és a keményítőt egy keverő tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejszínt és csomómentesre kavarjuk. Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.

A gőzfürdőről levéve, a sűrű krémhez adjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. 
Tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.

Ha kihűltek a piskótalapok és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.

Az egyik kókuszos piskótalapot egy tálra helyezzük, majd rákenjük a csokis krém egyharmadát. Elsimítjuk, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit, majd rákenjük a megmaradt krém felét és ráhelyezzük az utolsó tortalapot. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára.

A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a mézet is, és egyneművé keverjük.

Egy kanál segítségével a langyosra hűlt ganache-t óvatosan végig csurgatjuk a beburkolt torta peremén, majd a többit a torta tetejére öntjük, és elsimítjuk. Én egy kanál hátával enyhe hullámokat mintáztam a tetejére, és megszórtam kevés kókuszreszelékkel. Újra hűtőbe tesszük dermedésig.

10 megjegyzés:

  1. Sok boldogságot és még sokszor 18 évet kívánok szeretetben eltölteni! 💕
    A torta szépre sikrült, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok mindenhez, az évfordulóhoz, a tortához! Méghogy nem erősséged a díszítés...nagyszerű ez a letisztult külső! A belsőből meg küldhetnél egy szeletet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy! :)
      Azért szeretném, ha egyszer sikerülne egy olyan tortát készíteni, ahogy megszokhattuk tőled. :)
      Egy szelet torta virtuálisan elküldve.

      Törlés
  3. Gratulálok és még nagyon sok együtt töltött boldog éveket kívánok sok szeretettel! Tortád nagyon szép és finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Isten áldását kívánom és további szép éveket! Csodás lett ez a torta. Az egyszerűségében szép. A lapok jól használhatók maradék tojásfehérje feldolgozásához. Lehet más krémmel tölteni. Nem is tudom, hány fehérjém gyűlt össze. Lehet, megpróbálom. Szuper recept.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük, Ani! :)
      Igen, jó ötlet lehet a maradék tojásfehérje felhasználására, és bármilyen krémmel megtölthető.

      Törlés
  5. Gratulálok az évfordulótok alkalmából! Még nagyon sok boldog, szeretetben eltöltött évet kívánok Nektek! :) Csodás a torta!

    VálaszTörlés