2014. január 17., péntek

Almás-diós rétes




A múlt hétvégén valami desszert félére vágytunk, de az az igazság, hogy nagyon nem volt kedvem készíteni. Egy kicsit szét néztem, hogy mi is van itthon amiből valamit gyorsan lehetne készíteni. Volt még egy leveles tészta a fagyasztóba, ki is vettem, s már tudtam, hogy almás töltelékkel készítem el. Maradt meg még egy kis dió is az ünnepekről, így az is került bele.
Végül is jó hogy nem voltam túl lusta és elkészítettem, mert finom volt. :)

Hozzávalók:

- 1 csomag fagyasztott leveles tészta (45 dkg)

- 8 dkg darált dió
- 50 dkg lereszelt alma
- 1/2 citrom leve
- 3-4 ek (barna)cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 vaníliacukor
- 1 mk fahéj (vagy ízlés szerint)


Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A leveles tésztát kivesszük a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten felengedjük.

Közbe elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a kifacsart citrom levével, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál cukrot és lassú tűznél megdinszteljük. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk a fahéjat, összekavarjuk és hűlni hagyjuk.

A darált diót elkavarjuk 2 ek cukorral és a vaníliacukorral.

Ha már kiengedett a tészta, kitekerjük (én mindig rajta hagyom a csomagolásán, így nem kell alálisztezni), párszor végig megyek rajta a sodrófával, hogy kb. 3-4 mm vastagságú legyen a téglalapunk.

Hosszában, 3 egyforma részre osztjuk a tésztát, kés hátával be is jelölhetjük.
A szélső részeket egy jól vágó késsel, kicsit ferdén, kb. 1 centi vastagon bevagdossuk.

A cukros dió felével megszórjuk a középső, egyben maradt tésztarészt, majd rákanalazzuk a már kihűlt fahéjas almát. Ha túl leves lenne az alma, akkor egy kicsit nyomkodjuk ki. Az almát elsimítjuk, majd a tetejére szórjuk a megmaradt cukros-diós.













                                          A tészta két végét ráhajtjuk a töltelékre, majd a bevágott szélső részeket jobbról-balról felváltva, keresztben egymásra hajtogatjuk, a tölteléket ezzel befedve.














Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, tetejét lekenjük a tejjel higított tojássárgával, majd előmelegítet sütőben kb. 25-30 perc aranybarnára sütjük.

Ha kihűlt, megszórjuk kevés porcukorral és szeleteljük.


20 megjegyzés:

  1. Nagyon jol nez ki!Gyakran az egyszeru alapanyagokat tartalmazo etelek a legjobbak:) En is szeretek levelestesztat hasznalni, kar, h en nem ehetem:P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Igen, legtöbbször a kevesebb több mintha túl bonyolítanánk. :)
      Talán egy nagyon vékony szeletke nálad is elcsúszna. :)

      Törlés
  2. Ó de nagyon elfogadnék most egy szeletet ebből, nagyon guszta! Kérdésem az lenne hogy véletlenül mákosat nem csináltál? :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen adnék is Éva, mert nagyon finom volt. :)
      Mákosan nem készítettem, nálunk amint már tudod nagyon tabu téma a mák. :D Férj ki nem állhatja. :(

      Törlés
  3. A rétes a kedvenceim közé tartozik, dióval király!

    VálaszTörlés
  4. Ilyet még nem ettem, de ez csakis finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor itt az alkalom, hogy kipróbáld. Biztosíthatlak, hogy nem fogod megbánni, mert nagyon finom. :)

      Törlés
  5. Nagyon mutatós és nagyon finom is lehet, jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, jó ötlet volt a leveles tészta:) Olyasmi, mint a tiroli rétes, finom lehet. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  7. Milyen érdekesen formáztad!! Dió&alma páros nálam is nyerő... :)

    VálaszTörlés
  8. De jól néz ki, nekem is jöhetne egy szeletke :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos már elfogyott, de következőkor félre teszek pár szeletet neked is. ;)

      Törlés
  9. Tetszetős sütemény! Nagyon bejön a tészta formázása! :)

    VálaszTörlés
  10. Hány fokon süssük 25-30 percig?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 180 fokra előmelegített sütőben kell sütni. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

      Törlés