2014. január 7., kedd

Diós, mákos és gesztenyés bejgli




Az elmaradhatatlan Karácsonyi bejgli. :) Minden évben elkészül, nem is tudom elképzelni a Karácsonyt bejgli nélkül.
Az idén, idő hiány miatt, egy kicsit változtattam az eddigi elkészítési módján. Este bedagasztottam a tésztát, éjjelre hűtőbe tettem, és csak másnap reggel sütöttem meg. Ami még változott az idén, hogy a férjem kérésére készítettem egy gesztenyés bejglit is, eddig csak diós és mákos volt. Annyira ízlett neki a gesztenyés bejgli, hogy én csak két vagy három szeletet ettem belőle, a többit mind ő egyes-egyedül ette meg. Kötelező lesz következőkor is a gesztenyés töltelék! :)
Egy újabb módosítás az előzőekhez képest, hogy most grammra pontosan lemértem a tészta súlyát és ugyanannyi tölteléket használtam mindegyik rúdhoz. Egy cipócska 304 gramm volt, így a töltelék súlya is 304 gramm volt.

Hozzávalók a tésztához (4 rúdhoz):

- 60 dkg liszt
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 tojássárga
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1/2 narancs reszelt héja

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez (1 rúdhoz):


- 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 1 tk rumaroma
- kb. 0,5 dl tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):

- 15 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 1 dl tej

Hozzávalók a diós töltelékhez (1 rúdhoz):

- 18 dkg darált dió
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 0,8 dl tej

+ Lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Dagasztás után lezárjuk a gépet, a tésztát 4 egyforma részre osztjuk és mindegyiket megformázzuk kis cipónak. Külön-külön fol-packba csomagoljuk és éjszakára hűtőbe tesszük.

A töltelékeket is ellehet készíteni este, vagy reggel, mielőtt még kivennénk a hűtőből a tésztát.

A gesztenyés tölteléknek, a gesztenyemasszához hozzáadjuk a rumaromát, és elkeverjük annyi tejjel, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.
A diós tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen, de ne túl híg.
A mákos töltelékkel is így járunk el.

Másnap reggel, enyhén lisztezett felületre borítjuk az első cipót (a többi hűtőbe marad felhasználásig), picit átgyúrjuk, majd kb. 20x30 cm-es, 3 mm vastagságú, téglalappá nyújtjuk.
A tölteléket egyenletesen elosszuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a rudakat, kettőt egy tepsire, távolságot hagyva egymás között.

A tojást szétválasztjuk, a sárgával lekenjük a rudakat hosszában, és 30 percet pihentetjük. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével is lekenjük a rudakat, de most keresztbe és újabb 20 percig pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a bejglik oldalát megszurkáljuk egy hústűvel, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.


3 megjegyzés:

  1. Szépek lettek a bejglik nem vitás! Én a diósból és a mákosból kérek - sokat!! - , a gesztenyéset meghagyom a férjednek... ;-)))

    VálaszTörlés
  2. Csodásak lettek a bejglijeid! Nálunk minden évben a férjem süti, úgyhogy nekem nagyon jó dolgom van, csak ennem kell :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, pedig csak nemrég fogyott el, a képeket nézve máris újra megkívántam! :)

    VálaszTörlés