Rég nem volt valami sósság nálunk, már hiányát éreztük így ideje volt készíteni. Ez az aprósüti villámgyorsan elkészíthető, és ami érdekes benne, hogy a tésztájába főtt krumpli is került, igaz ez nem érezhető a kisült sütin. A végeredmény pedig egy nagyon finom, magát etető sós süti, amit csak ajánlani tudok nektek is elkészítésre. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 kk tengeri só
- 10 dkg tehéntúró
- 1 főtt krumpli (22 dkg)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- esetleg 1 ek tejföl, ha nem állna össze a tészta
+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
+ Tetejét szórni: - lenmag + szezámmag
Elkészítés:
A sóval és sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a kihűtött és áttört krumplit, a túrót és a tojást, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, akkor hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és jól összedolgozzuk. Pogácsa állagú tésztát kell kapjunk.
Ezután enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és derelyemetszővel kb. 4x4 cm kockákra vágjuk.
Lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával, majd megszórjuk a lenmag és szezámmag keverékével.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a kockák egyik felét, így könnyebben feltudjuk emelni.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Nekem ebből a mennyiségből 50 darab, 4x4 cm-es túrós kockám lett.
Ötlet: Kifőztük oldaláról.
Hmmm... nagyon guszta - szeretem az ilyen sós rágcsálni valókat.
VálaszTörlésJó kis recept, kipróbálós! :)
VálaszTörlés