2014. május 31., szombat

Túrós-lekváros csiga




Nagyon megszoktuk a péksütiket, kalácsot reggelire, de sajnos nem mindig van időm kelt tésztához, ezért néha a sütőporos tésztához is kell "nyúlni". Készült már hasonló tészta, csak akkor ricottát használtam és hűtőbe is pihentettem, de most tényleg egy nagyon gyors változatra volt szükségem, így megszülettek ezek a finom csigák. Ha nincs sok időnk, de valamit gyorsan szeretnénk a tejes kávé mellé reggelire, íme egy megoldás. :)

Hozzávalók a tésztához:


- 45 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tk sütőpor
- 6 dkg vaj
- 25 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- esetleg 1-2 ek tejföl, ha nem állna össze a tészta, de nekem nem volt szükség rá

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 ek tehéntúró
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 - 4 ek szilvalekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, formáljuk gomboccá és pihentessük 10 percet.

A töltelékbe való túrót elkeverjük a cukorral és lekvárral.

Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagságú téglalapra. Megkenjük a lekváros túróval, majd a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a beiglit és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm távolságra, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

2 megjegyzés: