2014. július 7., hétfő

Meggyes morzsasüti



Nem tudom mi van velem, régebben nem szerettem a gyümölcsös sütiket, de az idén valami megváltozott. Csak! gyümölcsös édességeket kívánok, és ha valahol meglátok egy guszta sütit, én is el kell készítsem. :D  Így jártam, amikor megláttam Illéskrisz epres-áfonyás morzsasütijét is, alig vártam, hogy eljöjjön a hétvége és elkészíthessem az én verziómat. :) Nagyon-nagyon finom, porhanyós süti lett a végeredmény.
Köszönet a receptért Krisz! Már tervezem a következőt, csak akkor barackkal. ;)

Hozzávalók a tésztához (23x29 cm-es tepsihez):

- 22 dkg liszt
- 1/2 mk sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 tojássárga
- 12 dkg vaj
- 1-2 ek tejföl (csak akkor ha nem állna össze a tészta)

Hozzávalók a töltelékhez:


- 35 dkg kimagozott meggy
- 5 dkg kristálycukor
- 2 tk étkezési keményítő
- 4 csapott ek barna cukor

Elkészítés:

A kimagozott meggy felét a kristálycukorral együtt egy kisebb lábasba tesszük, és közepes lángon kb. 5 percig főzzük (amíg a cukor teljesen elolvad és a meggy levet enged). Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. A keményítőt elkavarjuk 2-3 kanál meggylével, majd beleöntjük a pépesített meggyhez, visszatesszük a lángra és 1-2 perc alatt, állandó kavargatás közben besűrűsítjük. Félretesszük és kihűtjük.

A lisztet, sütőpor és sót egy tálba szitáljuk. A cukrot is rászórjuk, majd a tojássárgával és vajjal együtt, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adunk hozzá még 1-2 evőkanál tejfölt. Cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk és a mélyhűtőbe tesszük 10 percre.

Ezután a tészta 2/3 részét egy tepsi méretű sütőpapírra tesszük, tenyerünkkel kicsit lelapítjuk, majd tepsi méretűre nyújtjuk. Arra figyeljük, hogy akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy amikor belekerül a tepsibe, akkor egy fél centis pereme maradjon.

A sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és beleigazítjuk a tésztát, egy kis peremet hagyva. Rákenjük a kihűtött meggyes krémet, majd a megmaradt meggyet elosztjuk rajta. Mivel nagyon savanyú volt a meggy, ezért megszórtam még 4 evőkanál barna cukorral.
A megmaradt tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a meggyes tésztára.

Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (amíg a teteje aranybarna lesz).

Kihűtjük, majd tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.


6 megjegyzés:

  1. Jaj de guszta, nagyon finomnak látszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Fincsi süti lehet! Tuti, hogy kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt én is szívesen kipróbálom, sárgabarackkal! :-)

    VálaszTörlés
  4. De szép :) S biztos finom is, én szeretem a gyümölcsös sütiket.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon csábító! Főleg, hogy jó sok gyümölcs van benne, az is meggy:-) Barackkal is nagyon finom lehet...

    VálaszTörlés
  6. Hmmmmmmmmmmmmm, de gyönyörűek!!!

    VálaszTörlés