A krémlevesek után jöjjön most egy finom zöldborsóleves, mihez minden hozzávalót meglehet kapni frissen a piacon. Természetesen fagyasztott zöldségből is lehet készíteni, de amíg lehet kapni frisset, addig használjuk ki az alkalmat és készítsük el. :)
Hozzávalók a leveshez:
- 50 dkg zsenge zöldborsó
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1/2 karalábé
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 szál petrezselyemzöld
- 1-2 szál zellerzöld
- só, bors
- olaj
- 1,5 l húsalaplé
Hozzávalók a galuskához:
- 1 tojás
- kb. 3 púpos ek liszt
- só
Elkészítés:
A répákat és karalábét megpucoljuk, és kisebb kockára vágjuk.
kb. 10-15 perc alatt a felhevített olajon megpároljuk a felkockázott zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót is, majd fedő alatt 2-3 percig még pároljuk.
Felöntjük a húsalaplével, beledobjuk az egész hagymát és a zöldeket, sózzuk, borzozzuk, majd fedő alatt, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük.
Közben elkészítjük a galuskát, amihez a tojást villával enyhén felverjük, majd sózzuk és simára kavarjuk annyi liszttel, hogy sűrűbb galuskatésztát kapjunk. A levesből kivesszük a hagymát és a zöldeket, majd a kész levesbe beleszaggatjuk a galuskát, és még pár percig főzzük.
Megkóstoljuk és ha szükséges utánaízesítünk. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés aprított petrezselyemzölddel.
Hi-hi, éppen tegnap tettem fel galuskás zöldborsólevest! :) Csak az enyém grízgaluskás volt. Ez is isteni lehet, nagyon a fogamra valók az ilyen levesek. :)
VálaszTörlésAnyukám is mindig galuskával készíti a borsólevest - pont így, ahogy Te. Nagyon finom! Olyan kívánatos a fotóidon, legszívesebben belekanalaznék... :)
VálaszTörlésDe finom lehet :-)
VálaszTörlés