2014. július 4., péntek
Pupusas
Ez az érdekes elnevezésű étel, El Salvador nemzeti étele kukoricalisztből készítve és leggyakrabban puha sajttal, főtt disznóhússal és/vagy babbal töltve. A magyar bloggerek körében is igen elterjedt, igaz más töltelékkel mint az eredeti receptbe, úgy mond magyarosítva. :D Én legutóbb Gabriellánál láttam, és mivel a szombaton valami gyors ebédre volt csak időnk, így hát nálunk is elkészült. Nagyon finom, tölteléknek bármit lehet használni ami a konyhába megtalálható, variálható a végtelenségig. Szóval, ha nincs időnk sokat pepecselni az ebéddel vagy vacsorával, akkor nyugodtan készítsük el ezt a szuper egyszerű, de finom ételt. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk tengeri só
- 0,5 dl olaj
- kb. 1,2 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 ek tejföl
- 1 zöldhagyma
- 1/2 zöld paprika
- 1 kisebb paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt
. 10 dkg gépsonka
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A lisztet, sütőport és sót összeszitáljuk egy tálba, majd az olajjal és vízzel együtt összegyúrjuk. Cipót formázzunk belőle, és addig pihentetjük amíg a tölteléket is elkészítjük.
A zöldhagymát megpucoljuk, megmossuk és zöldjével együtt apróra vágjuk.
A paprikát és sonkát is apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
A paradicsom tetejét "X" alakban bemetsszük, majd forró vízbe tesszük kb. 1 percig. Kivesszük a vízből, állni hagyjuk egy kicsit, míg annyira hűl hogy megtudjuk fogni, majd lehúzzuk a héját. Kettőbe vágjuk, eltávolítjuk a magjait és apróra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát és paprikát, és hűlni hagyjuk.
Egy tálba összekeverjük a tejfölt a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Közepébe teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, majd a széleit összecsípjük és kicsit lelapítjuk.
Egy teflon serpenyőt felforrosítunk, majd zsiradék nélkül minkét felét megsütjük. Én 3-3 percet hagytam mindkét felén közepes lángon, és jól átsült.
Tálaláskor kínálhatjuk friss salátával vagy különböző szószokkal.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Igen, emlékszem Gabriellánál. A tiéd is nagyon szép és guszta lett!
VálaszTörlésÁ, végre Te is elkészítetted... és Nektek is ízlik. :)
VálaszTörlésÉn Flóránál láttam egyszer rég és elkészítettem rögtön, így tudom, hogy miért dicséred. :)))
VálaszTörlésHmmm... igencsak jól néz ki! Én is szemezek vele jó ideje, előbb-utóbb csak elkészül nálunk is.
VálaszTörlésRégóta szemezek vele, nagyon tetszik! Na, a héten valamelyik reggel feltálalom én is... Guszta és nem is bonyolult...
VálaszTörlésDe jó :) Felvéve az elkészítendőek listájára :)
VálaszTörlésÉrdekesen hangzik és nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésNálunk is nagy sikere volt, ütős kis újhagymás-tonhalas töltelékkel :-)))
VálaszTörlés