Csigákra bontva is lehet fogyasztani, de akár szeletelni is.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 2,3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 2-3 ek porcukor
- 2 tasak rumos cappuccino por
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Locsolni: - 1 dl tej + 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tejet is és elkezdjük dagasztani. (Első körben csak 1 dl tejet adjunk hozzá, majd ha szükséges , csak akkor adjunk hozzá több tejet). Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a cappuccino porral együtt simára keverjük.
A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk.
Mindkét tésztadarabot, egyenként kinyújtjuk 30 cm-es hosszú tégalappá, majd mekenjük a cappuccinos krém felével. Hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Az első szeletet sütőpapíros tesire rakjuk, a következőt az első szelet jobb oldalára, majd a harmadikat az első szelet bal oldalára helyezzük.
A következő szeletet középre helyezzük, ahol az előző két szelet összeér, majd újból jobbra, balra .... amíg a szeletek elfogynak.
Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.
Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percet pihentetjük.
Lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna, félidőben tetejét letakarjuk alufóliával.
A tejet elkavarjuk a vaníliás cukorral és felforrósítjuk, majd 15-18 perc sütés után kivesszük a kalácsot a sütőből és meglocsoljuk a vaníliás tejjel. Vissza tesszük a sütőben még 3-4 percre.
Tepsibe hagyjuk kihűlni.
Ez aztán fantasztikusa néz ki! Tetszik a formázása! Viszem is a receptet! Fincsike :)
VálaszTörlésEj, de szép! És milyen finom lehetett! :)
VálaszTörlés