2015. április 29., szerda

Rahátos kifli




Szeretek kifliket készíteni, mert könnyen formázhatóak, kedvünk szerint tölthetjük, és mi nagyon szeretjük frissen kisülve egy bögre kakaóval. :)
Maradt meg egy kevés rahát a kalácskoszorútól, így most rahátos kiflik készültek, de lekvárral, dióval, mákkal ...  bármivel készülhet.

Hozzávalók:

- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 45 dkg finom liszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 5 ek olaj

+ 20 dkg rahát

Tetejét lekenni: 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor hozzáadjuk az olajat is és rugalmas tésztát gyúrunk. Szükség esetén még lehet tejet hozzáadni, ha túl keménynek véljük a tésztát.

Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.

A rahátot vékony hasábokra vágjuk. Hogy könnyebben tudjuk vágni a rahátot, a kést mártsuk bele porcukorba vagy lisztbe. A kapott rahát darabkákat keverjük össze épp csak annyi liszttel, hogy ne ragadjanak egymáshoz.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként kb. fél centis körlappá nyújtunk, ezt pedig 8 körcikkre vágjuk. Mindegyik cikk szélesebb felére 1-2 rahát darabkát teszünk, feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.

A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és újabb 15-20 percig pihentetjük. Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

4 megjegyzés:

  1. Csini kiflik! Én kalácsot sütöttem nem rég raháttal, de maradt még belőle, abból talán épp kiflik lesznek. Mi is szeretjük! :-)

    VálaszTörlés
  2. De nagyon szépek! Ismerem a rahátot, úgyhogy tudom finom lehet, meg hát látszik is rajta :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép fényesek és foszlósak, ügyes vagy. :-)

    VálaszTörlés