2013. szeptember 3., kedd

Főispánné remeke



Egy újabb Váncza-receptet hoztam ma, a már oly sokak által elkészített és dicsért Főispánné remekét. Én sem maradhattam ki a sorból, muszáj volt elkészítenem. :D
Hamarosan végéhez ér Mónika a Váncza projekttel, már csak pár nap és sikeresen zárhatja ezt az igen nehéz feladatot. Csodálom kitartását, és köszönöm hogy megismertette velünk ezeket a finom Váncza-sütiket!
Ha végéhez is ér a projekt, és nem lesz több nyeremény, ezután is fogom sütni a Váncza-sütiket, mert megbizonyosodtunk róla, hogy nagyon finomak és érdemes kipróbálni.

Mónika, örvendek, hogy végig csináltad! Nagy gratuláció! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg vaj
- 3 tojás sárga
- 1 cs sütőport
- 10 dkg cukrot
- 1 csom. vaníliás cukrot
- 1 citrom reszelt héja + kifacsavart leve
- 50 dkg lisztet
(- 0,3 dl tej)

+ 10 ek lekvár (nálam barack)

Hozzávalók a habhoz:

- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a dolgozófelületre szórjuk a cukorral együtt és a vajat elmorzsoljuk benne. Közepében egy kis fészket készítünk, a tojássárgákat beleöntjük, rászórjuk a reszelt citromhéjat, majd a citromlével együtt összeállítjuk a tésztát. Nekem szükségem volt egy kis tejre, hogy gyúrható legyen a tészta.

A tészta 3/4 részét egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd átemeljük a tepsibe.(35x25)
Megkenjük jó vastagon a lekvárral (az eredeti receptben meggylekvár van, de mi jobban szeretjük a baracklekvárt, így ez került bele).

A tojásfehérjét a porcukorral felverjük kemény habnak, majd egyenletesen a lekvárra kenjük.

A megmaradt tésztát kinyújtjuk, majd derelyevágóval vékony csíkokat vágunk belőle, és a habréteg tetejét berácsozzuk vele.

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szép aranysárga lesz.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd vizes késsel szeleteljük és tálaláskor kevés porcukorral szórjuk meg.


14 megjegyzés:

  1. Mostanában mind finomságokat készítesz! Ezt is szívesen megkóstolnám!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Juci, nagyon kedves vagy! :)

      Törlés
  2. Gyönyörű szeletek, elfogadnék egyet-kettőt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! :)
      Akkor kellene siess egy kicsit, mert már csak épp 2 szelet van belőle. :P

      Törlés
  3. Nagyon mutatós sütemény és nagyon finom is lehet én is szívesen jönnék kóstólni:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett:))
    Örülök hogy a projekt után is fogsz sütni a blogból és hogy megszerettettem a Váncza sütiket veled. Én mindig szívesen látlak és én köszönöm hogy végig követtél és sütöttél velem-velünk együtt:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mónika! :)
      Örvendek, hogy elkezdted a projektet, mert általad jobban megismerhetem a Váncza-sütiket, és a tapasztalataid megosztva velünk, könnyebb volt elkészíteni a sütiket.
      Még van egy jó pár recept elmentve és hamarosan el is készülnek majd. :)

      Törlés
  5. Ugye milyen finom? És szépek is lettek!

    VálaszTörlés
  6. Te is remekeltél vele, nemcsak a főispánné! :)

    VálaszTörlés
  7. Sok helyen megcsodáltam már, kipróbálandó:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlenül próbáld ki, ne fogod megbánni. :)

      Törlés