2013. szeptember 2., hétfő
Bolgár muszaka
Szinte olyan hét nem telik el nálunk, hogy legalább egyszer ne készüljön egytálétel. Ezért mindig nézelődők a netten, és ha valami kedvünkre valót láttok, el is mentem, egyszer biztos elkészül.
A muszaka eme változatát Sedithnél láttam meg, és még másnap elkészült. Lehet csak krumplival készíteni, de akár padlizsánnal is lehet társítani. Mivel még lehet kapni friss padlizsánt, ezért ezt a variációt választottuk és egy igazán finom és laktató ebédet kaptunk. :) Köszönjük! :)
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1,2 kg krumpli
- 2 közepes padlizsán
- 60 dkg darált csirkehús
- 1 csokor zöldhagyma
- 3-4 cikk fokhagyma
- 5-6 érett paradicsom
- só, bors
- 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 3-4 evőkanál olaj
Hozzávalók a mártáshoz:
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- 2 dl joghurt
- 2 tojás
- só, fehérbors, citromlé
+ kevés vaj,
+ 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplit megmossuk és sós vízbe, héjában megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, meghámozzuk majd felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk felhasználásig.
A megmosott padlizsánt felszeleteljük és megsózzuk. Kevés idő után a padlizsánkarikákat folyó víz alatt leöblítjük és kissé kinyomkodjuk. Konyhai törlőpapírra fektetjük, a nedvességet leitatjuk, és a szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, megkenjük olajjal, és 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Félidőben a szeleteket megfordítjuk, és másik oldalukat is átkenjük olajjal.
Az újhagymát, zöldjével együtt, finomra aprítjuk és az olajon megfonnyasztjuk.
Rátesszük a darált húst, majd addig pirítjuk amíg ki nem fehéredik. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, két meghámozott és apróra vágott paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal és csomborral, majd addig pároljuk néha megkavargatva, míg zsírjára nem sül. Ha szükséges utánaízesítünk és belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, félretesszük.
A mártáshoz a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük a hideg tejjel, és simára kavarjuk. Hozzáadjuk a joghurtot is, elkeverjük és összeforraljuk.
Ezután sóval, borssal és citromlével ízesítjük, és elkeverjük benne a felvert tojásokat.
Egy hőálló edényt kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával.
Lerakunk egy sor padlizsánszeletet, erre rá egy sor krumpliréteget, majd egyenletesen elosztjuk rajta a húsos ragut és befedjük a maradék krumplival, majd egy újabb réteg padlizsán szelettel.
A megmaradt paradicsomokat megmossuk és kb. fél centis vastag szeletekre vágjuk. Ráhelyezzük a padlizsánszeletekre, enyhén sózzuk, majd ráöntjük a mártást, és szépen elsimítjuk.
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
bolgár muszaka,
csirkehús,
csombor,
fokhagyma,
krumpli,
krumplis étel,
muszaka,
padlizsán,
paradicsom,
petrezselyemzöld,
zöldhagyma
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jó kis zöldséges egytálétel, finom! :)
VálaszTörlésMuszakát még nem sütöttem, de a Tiéd nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésEgészségetekre! Örülök, hogy ízlett! :)
VálaszTörléssedithnél én is láttam, szép lett nálad is:)
VálaszTörlésNagyon guszta és finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Az egytálételek mi is nagyon szeretjük :)
VálaszTörlésJó dolog az egytálétel, szeretjük mi is. Guszta lett nagyon!
VálaszTörlés