2013. október 21., hétfő

Napraforgómagos pogácsa



Mondhatni, hogy ez a pogácsa amolyan újrahasznosítás gyanánt született meg. Mivel az elmúlt időben, sajnálatos módon, nem készítek kenyeret, így a már hónapokkal ezelőtt megvásárolt liszt szavatossági ideje közel járt a lejáráshoz, és ugye a "nem dobunk ki semmit" elv alapon valamit kezdeni kellett vele. Aztán maradt meg egy kis krumplipüré az ebédről, volt egy megkezdett tejfölös doboz is,  és a napraforgómag is már elég rég óta tevődik egyik polcról a másikra, gondoltam készítek belőlük pogácsát. Így nem vesz kárba semmi, és lesz egy finom pogácsánk is. :) Nagyon jól tettem, finomra sikerült a pogácsa, biztos máskor is készül majd. :)

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

- 2 dl tejföl
- 1 dl olaj
- 0,8 dl tej
- 22 dkg krumplipüré (Vagy áttört főtt krumpli)
- 60 dkg kenyérliszt
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 3,5 dkg élesztő
- 10 dkg napraforgómag

+ Lekenni:
1 tojássárgája + 1 ek viz

Elkészítés:


A napraforgómag kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe mérünk és elindítjuk a dagasztási programot. Amikor már jól bedagasztotta a tésztát, 2-3 részletbe beleszórjuk a napraforgómagot, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ezután lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük.

Lisztezett dolgozófelületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat és hagyjuk kelni még 25 percet. Két tepsire való pogácsa lesz, a másodikat tegyük hűvösebb helyre, nehogy túl keljen.

A pogácsák tetejét lekenjük a vizel felhígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.


7 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta! Nagyon finom lehet a pogid! Most nekem is valami pogácsafélén jár az eszem, juhtúrósat szeretnék a napokban sütni!

    VálaszTörlés
  2. Jól kitaláltad, nagyon guszta lett! :) Mindenféle pogácsát szeretek, de a burgonyával készültet különösen, olyan jó puha a tésztája! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, én most éppen naprafogós bucikat sütöttem iskolai szendvicsnek:)

    VálaszTörlés
  4. Sokszor a maradék dolgokból egy kis találékonysággal nagyszerű ételeket tudunk varázsolni. Guszta lett a pogácsád, látszik mennyire puha a belseje.

    VálaszTörlés
  5. Másnapra ugyan olyan friss?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, másnapra is friss marad. Ha lezárható dobozban tároljuk, akkor pár napig is jól eláll.

      Törlés