Ez lett a kedvenc zsemlénk. Annyira finomra sikeredett, hogy a hétvégén kétszer is megsütöttem. Reggelire, még langyosan vajjal megkenve, egy kis lekvárral, és egy bögre tejeskávéval, vagy felvágottal és sok friss zöldséggel, a legfinomabb! :)
Hozzávalók 9 darabhoz:
- 1 tojás
- 1 dl joghurt
- 10 dkg burgonyapehely
- 40 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- kb. 2,3 tej
- 0,4 dl olaj
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejére szórni:
- szezámmag
- egész mák szem
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. (Tejet csak 2 dl-et adjunk hozzá kezdetben, majd ha szükség van rá, akkor adjuk a többit.)
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és 9 egyforma darabba vágjuk (kb. 114 gramm 1 darab).
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Duplájára kelesztjük, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal vagy egész mákszemmel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ú, de szép mosolygós zsemléket sütöttél!!!
VálaszTörlésGyönyörűek tényleg, nem csodálom, hogy ez lett a kedvenc:)
VálaszTörlésTényleg nagyon szépek és a belseje is!
VálaszTörlésNagyon szép zsömik :)
VálaszTörlésNagyon szép a zsemléd! Minden hozzávalóm nincs itthon, pedig szívesen kipróbálnám!
VálaszTörlésSzép, mosolygósak lettek, látszik rajtuk, hogy mennyire finomak! :)
VálaszTörlésCsak úgy mosolyognak! Nekem is ez jutott eszembe, mint Hankkának :-)
VálaszTörlésFinom puha bélzetű zsemle lehet!
Megsutottem es gyonyoruek lettek! Koszonom!
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök! :) Köszönöm a visszajelzést.
Törlés