2014. március 26., szerda
Villámgyors medvehagymás pogácsa
Az elmúlt hétvégén medvehagyma napokat tartottunk, ugyanis készült medvehagyma krémleves, medvehagymás töltött tojás és ezek a pogácsák is, valamint salátába és vajas kenyérrel is ettük. Nagyon szeretjük ezt a zöldséget, és amíg szezonja van próbáljuk kihasználni.
Ezek a pogácsák az előző blogkóstoló alkalmával elkészített tojás és élesztő nélküli pogácsa alapján készültek, és ez a változat is finom lett. Ajánlom kipróbálásra! :)
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg sertészsir
- 1 kk só
- 1 csapott kk cukor
- 1 tk sütőpor
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor medvehagyma (5 dkg)
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet, a sóval és cukorral együtt dolgozófelületre szórjuk. Elmorzsoljuk benne a zsírt, majd az apróra vágott medvehagymával és tejföllel együtt alaposan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, és egy nagyon jó állagú, könnyen formázható tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle és 15 percig pihentetjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Kiszaggatjuk a pogácsákat (nálam 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval), majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Tetejüket lekenjük a vízzel higított tojássárgával, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük. (Én egy néhány pogácsa tetejét megszórtam kevés egész mákszemmel, de szerintem nélküle jobb lett.)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
A kis ikonképet látva azt hittem, hogy keksz de így még jobb, jöhet! ;-))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, szerintem gyorsabban elfogyna nálunk, mint, ahogy elkészül:)
VálaszTörlésA neve nagyon figyelemfelkeltő, aztán jöttem közelebbről megnézni és arra gondoltam így hajnalok hajnalán, hogy most reggelire nagyon jól esne... :)
VálaszTörlésNagyon kívánatosak, finomnak látszanak! :)
VálaszTörlésdélelött vettem a piacon medvehagymát medve hagymát, most sül majd jelentkezem Éva mama
VálaszTörlésKedves Mama Éva, örülök, hogy elkészítetted. Remélem ízlett nektek is, várom majd a visszajelzésed. :)
TörlésNagyon fincsi lett. Bár nem igazán egyértelmű számomra a recept, mivel a hozzávalók után "Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz"! Így kellett volna pihentetnem 15 percig. Ha igen, hát ez most nem volt, ugyanis az "Elkészítés" -ahol ez nem szerepelt- szerint csináltam felesben -egyik felét lekentem tejföllel, másikra r.sajtot szórtam és mindegyikre szezámmagot-. Lényeg, hogy szinte a felét megettük melegen ketten,
VálaszTörlésKedves Erzsi Gné, köszönöm a visszajelzést! :)
TörlésVéletlenül elírtam, de máris módosítottam. Köszönöm az észrevételt!
Örülök, hogy elkészítetted, és nektek is ízlett ez az egyszerű pogácsa.