2014. május 22., csütörtök

Házi csoki


Az egyik kedvenc édességünk a férjemmel, mindketten NAGYON szeretjük a házi csokit. Sajnos az utóbbi időben nem készítettem, csak bolti csokit ettünk, de a hétvégén mondogatta a férjem, hogy úgy enne házi csokit, nem csinálok neki (meg nekem is :-P)? Előre gondoltam jobb lenne a boltból venni, mert nem mindig sikerül a házi csokit. Emlékszem sokszor próbálkoztam, de legtöbb esetben nem olyan lett mint kellett volna. Vagy túl kemény lett, szinte a fogunk törött bele, vagy ellenkezőleg, nem dermedt meg és kiskanállal kellett megegyük a csokit.
Egy kicsit utána olvastam, és több helyen írta, hogy a tejpor jó minősége mellett a cukorszirup a másik döntő elem. Ha túl keveset főzzük, akkor nem fog megkeményedni a csoki és csak kanállal lesz ehető, ha pedig sokáig főzzük a szirupot, akkor pedig nagyon kemény lesz ... valahogy a középutat kell eltalálni. Ezeket mind figyelembe véve készítettem el újra a házi csokit a még Édesanyámtól örökölt recept alapján. Én csak fél adagot készítettem most, mert csak ennyi tejporom volt itthon, és azt is írom le.

Hozzávalók:

- 40 dkg cukor
- 1 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejpor
- 5 dkg kakaópor

Elkészítés:

A tejport és a kakaót egy tálba szitáljuk és elkeverjük.

Egy kisebb méretű tepsit kikenünk vajjal.

A cukrot a vízzel együtt egy lábasba tesszük és felmelegítjük. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, még főzzük pár percet amíg egy sűrűbb szirupot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a vajat, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad.
Beletesszük tejporos-kakaós keveréket (3-4 részletbe adagoljuk hozzá) és kézi habverővel csomómentesre keverjük.

Beleöntjük a kivajazott tepsibe a még meleg csokit, elsimítjuk és kihűtjük. Érdemes este készíteni, hogy reggelig legyen ideje megdermedni, mert hanem rájárhatunk és nem lenne ideje kihűlni. ;)


39 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, jól sikerült a csokid.A titok a cukorszirup hömérsékletében rejlik nem is annyira a percek száma a döntő hogy mennyit fözöd a cukorszirupot.Nagy különbség van hogy gázlángon vagy elektromos fözölapon melegited.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok, engem az érdekelne mennyi ideig kel főzni a cukor szirupot gáz lángon. Köszönöm.

      Törlés
  2. Jó tömény édesség, de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ez aztán jó kis ötlet! Még sosem készítettem házilag csokit, de most legalább van receptem hozzá! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  4. Holnap lesz a napja, hogy kipróbálom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem fog csalódást okozni, és nektek is annyira fog ízleni mint nekünk. :)

      Törlés
    2. Szia! Megcsináltam a csokit de az enyém ragad. Mit robthattam el???

      Törlés
    3. Szia!
      Megcsináltam a csokit de az enyém ragad....
      Mit ronthattam el???
      Köszönöm a választ

      Törlés
    4. Sziasztok megcsinaltam az elso hazi csokimat es ugyan ugy csinaltam ahogyan fent irta.Vigyaztam mindenre de fogalmam nincs mit rontotam el hogy ragad es kise fojekony marat

      Törlés
  5. Azt sehol nem láttam, hogy milyen cukor kell hozzá? Lehet, hogy nem mindegy! Kristály v. porcukor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, üdvözöllek a blogon! :) A házi csoki készítéséhez kristálycukrot kell használni. Sok sikert az elkészítéséhez. Szép napot!

      Törlés
  6. Dejó, régen sokszor csináltunk ilyet, most megpróbálom újra. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Az mitől lehet, hogy nem dermed meg, ki kell kanalazni a formából? :(
    De az íze nagyon finom!
    Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnálom, hogy nem sikerült a csoki, én is sokat kellett kísérletezzek, amíg végül sikerült. Szerintem a szirup a vétkes. Próbáld meg a vizet a cukorral addig főzni, amíg a szirup gyöngyözni kezd. Ekkor egy hideg vízzel teli pohárba csepegtess egy-két cseppet a cukorszirupból, és ha szétoszlik akkor még hagyd főni. Percentként ismételd meg (4-5 perc elég kéne legyen), és ha már a cukorszirup cseppek egyben maradnak akkor készen van a cukorszirup, és jöhet bele a vaj. Remélem tudtam segíteni és következőkor jobban fog sikerülni. :) Sok sikert hozzá!

      Törlés
  8. Margarint lehet vaj helyett? Koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyan csak vajjal készítettem, de olvastam olyan receptet ahol margarin szerepelt. Gondolom, margarinnal is kell működjön. Sok sikert hozzá!

      Törlés
  9. Kitünő. Melesleg már harmadjára is aszalt gozsi bogyóval, aszalt vörös áfonyával illetve mazsolával keverve készült. Hát mondhatom hogy nem vásárolható hasonló csemege.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba, nagyon örülök, hogy ilyen sikere van a receptnek nálatok is. :)Köszönöm a bizalmat!
      Finom lehet az aszalványokkal, én is kifogom próbálni. Nálunk legutóbb pörkölt mogyoró került bele. Mondanom sem kell, hogy alig bírtuk abbahagyni.
      Egyet értek veled, a boltban kapható csemegék messze nem érnek az otthon készült társuk közelében. ;)

      Törlés
  10. Szia! A tejpor sajnos elég drága. Nem lehet sürített tejet használni helyette?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Sűrített tejjel még soha nem próbáltam, de véleményem szerint nem kapnánk ugyanazt az állagot. A tejpor az ugyebár por és sűríti a masszát, míg a sűrített tej az folyékony és hígabb lenne tőle. Meglehet próbálni, és esetleg poharas desszertnek készíted.

      Törlés
    2. Akkor a vizet ki kell hagyni. Gondolom, akkor nagy eséllyel működni fog, én is így szeretném kipróbálni.

      Törlés
    3. Kedves Wombat, ha kipróbáltad sűrített tejjel és víz nélkül, kérlek jelezz vissza. Kiváncsi vagyok, hogy sikerülne. Köszönöm! :)

      Törlés
  11. Nagyon finom lett,köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Örülök, hogy elkészítetted és ízlett nektek is. :)

      Törlés
  12. A sok kérdezőnek mondom:édes cukrot kell használni

    VálaszTörlés
  13. A sűrűség ellenőrzése pedig konnyű, hajtsunk drótból egy 2-3 cm átmérőjű karikát, amikor megáll benne a lé, mint egy buborékfúvókában, akkor jó

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm szépen ! Ma ki is próbálom !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a bizalmat! :) Remélem ízleni fog, és majd várom a visszajelzést.

      Törlés
  15. sziasztok en is szoktam csinálni még a nagymamátol tanultam az a lényege a szirupfőzésnek hogy teszel az ujjadra egy keveset pl mutatóujadra összeérinted a hüvejkujjaddal és mikor távolodik a két ujjad akkor a szirupnak szálat kell engednie a ket ujjad között.. mint ha cérna lenne... na akkor jó a szirup

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, köszönjük az ötletet, tippet! Remélem segít majd az olvasóknak! :)

      Törlés
  16. Nagyon jó recept, már 2x kiprobálva, vajjal és margarinnal is tökéletes lett. Nagy sikere volt, köszönet a receptért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya, köszönöm a visszajelzést! :)
      Örülök, hogy már többször elkészítetted, és nagy sikere volt a házi csokinak.

      Törlés