2014. július 24., csütörtök

Diós-meggyes béles


Az idei utolsó meggyes édesség, ugyanis már nem lehet kapni meggyet a piacon. Nem is tudtam beletenni a receptben előírt meggy mennyiségét, viszont mindenképpen elakartam készíteni, annyira megtetszett Juditkánál. Kevesebb meggyel is nagyon finom volt, két linzertészta között jó sok diós-meggyes töltelék ..... ki kell próbálni! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 35 dkg kimagozott meggy (eredetileg 70 dkg)
- 15 dkg darált dió
- 4 tojás
- 1 mk citromlé
- 17 dkg cukor
- 1 tk fahéj
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük 30 percre.

A töltelékhez a tojássárgákat a cukorral és vajjal fehéredésig keverjük, majd a fahéjjal elkevert darált diót is hozzáadjuk.
A tojás fehérjéket a citromlével habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a diós masszába.

A tésztát két részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk (az én tepsim 24x32 cm). Arra figyeljünk, hogy akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy amikor belekerül a tepsibe, akkor egy kis pereme legyen.
Átemeljük a sütőpapírral együtt a kinyújtott tésztát a tepsibe, beleigazítjuk, majd megszurkáljuk egy villával. Ráöntjük a diós masszát, elsimítjuk és tetejét kirakjuk a meggyszemekkel.

A megmaradt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, majd beborítjuk vele a meggyes tölteléket. A recept szerint most le kellett volna kenni a tetejét felvert tojással, de mivel elszámoltam magam, és nem maradt egy darab tojás sem, így én nem kentem le semmivel a tetejét.
Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, szeleteljük és porcukorral megszórva kínáljuk.


3 megjegyzés:

  1. Nálunk, az egyik nyári favorit volt ez a a süti, de szerintem befőttel is működni fog, örülök, hogy megsütötted és ízlett .

    VálaszTörlés
  2. Az már biztos, hogy ki kell próbálni! De finom lehet... Omlós tészta, diós, meggyes töltelék...Több nem is kell:-) Ha a piacon nincs is, de az üvegben még akad meggy:-)

    VálaszTörlés
  3. Hű, nagyon jól néz ki. :) Gondolom, befőttel is el lehet készíteni. :)

    VálaszTörlés