2014. július 1., kedd

Vaníliás kalács tangzhong technikával



Ahhoz képest, hogy július első napja van, nincs meleg, sőt azt is lehet mondani hogy egy kicsit hűvös is van (16 fok és már dél van), így a sütőt belehet kapcsolni és sütni egy finom vaníliás kalácsot. :) Tangzhong technikával készítettem, mert úgy terveztem, hogy több napra legyen elegendő reggelire, és eddig csak ezzel a technikával készült kalácsok bizonyultak hogy frissen maradnak napok elteltével is. Mi nagyon szeretjük, különösen reggelire egy csésze tejjel vagy tejes kávéval. :)

Hozzávalók a tangzhonghoz:

- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt

Hozzávalók a tésztához:

- az összes tangzhong (kb. 25 dkg)
- 2 tojássárga
- 2 dl langyos víz
- 4 dkg tejpor
- kb. 60-65 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 cs. szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje

+ Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

+ Tetejét megszórni: - egész mákszemek

Elkészítés:

A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsödött masszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mértjük, és elindítjuk a dagasztás programot. (Kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, majd még szükség volt kb. 5 dkg-ra, hogy jó legyen a tészta.)
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.  Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, akkor kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre, átgyúrjuk és 16 egyforma részre osztjuk. A tésztadarabokat gombócokká formázzuk.

Egy nagyobb kalácsformát (9,5x15x31 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd az aljába teszünk 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva, átlósan.
A többi gombócot úgy helyezzük az alsó sorra, hogy ne pont az alatta levőre kerüljön, hanem az alatta levő kettő közepére.


Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, megszórjuk egész mákszemmel és 170-180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
15-20 perc után a tetejét takarjuk le alufóliával, mert hanem túl megég.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép guszta ! Ezt a technikát még nem próbáltam de nagyon tetszik! Nagyon finom lehet ez a kalács!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld csak ki Te is Éva, meglátod milyen finom, foszlós lesz a kalács. :)
      Köszönöm! :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Jó kis formázási technika, úgyhogy hamarosan ki kellene próbálnom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Nekem is tetszik ez a formázás, mert nagyon könnyű, de mégis mutatós.;) Majd várom a Te kalácsodat is. :)

      Törlés
  3. Wow!!! Gyönyörű!

    És mekkora ötlet ez a gombócolós technika :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Viki! :)
      Használtam már párszor ezt a technikát, töltve a gombócokat vagy csak simán, és mindig jól sikerült. Az a jó benne, hogy nincs hogy elrontani. :)

      Törlés
  4. De szép, csodásan néz ki! Először azt hittem, fonott kalács. Ezt a technikát még nem próbáltam, bár már Trollanyu is felkeltette az érdeklődésemet. De ami késik, nem múlik:-)

    VálaszTörlés
  5. Tetszik ez a technika, ki fogom próbálni :)
    Ha van kedved egy kis játékhoz, akkor kérlek nézz be hozzám: http://sunisuti.blogspot.hu/2014/07/liebster-award-dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  6. Ezt tegnap nem is vettem észre... gyönyörű!

    VálaszTörlés